Проблемні аспекти обліку внесків до статутного капіталу товариств в інвестора - Задорожний, Зеновій-Михайло; Омецінська, Ірина (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. процес створення, реорганізації та ліквідації підприємств завжди є важливим об’єктом бухгалтерського обліку. З цього приводу опубліковано багато наукової літератури та статей, у яких проаналізована законодавча, нормативна та інструктивна бази такого обліку. Водночас питання, які стосуються відображення в обліку процесу виникнення корпоративних прав в інвестора та порядку погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу дочірніх підприємств, є маловивченими і надто дискусійними. Через різницю в часі між цими процесами та невідображення інвестором в обліку і звітності корпоративних прав на дату їх виникнення, користувачі інформації (кредитори, інвестори, акціонери) не матимуть достовірних даних про майно підприємства, його фінансові та ресурсні можливості, стратегію розвитку та ризики. Тому виникає необхідність у пошуку шляхів обґрунтованого відображення в обліку корпоративних прав інвестора на частку в статутному капіталі товариства згідно зі статутними документами та подальшої передачі майна за визначеними внесками.Мета дослідження полягає в удосконаленні методики обліку внесків до статутних капіталів суб’єктів господарювання в інвестора, що дасть змогу сформувати обґрунтовану облікову та звітну інформацію та приймати на її основі виважені управлінські рішення, враховуючи ризики діяльності підприємства та стратегію його розвитку.Методи. Методологічною базою дослідження є застосування системного підходу до удосконалення обліку корпоративних прав в інвестора та порядку погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу. Використано такі методи дослідження: порівняння, аналізу та синтезу – для визначення впливу інвестиційних процесів на мікро- та макроекономіку, ролі облікової інформації в цих процесах; порівняльного аналізу, наукового узагальнення – для аналізу пропонованих науковцями варіантів відображення в обліку заборгованості інвесторів за внесками до статутного капіталу; індукції та дедукції, абстрактно-логічний – для удосконалення плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування з метою відображення в обліку права на частку в статутному капіталі товариств; причинно-наслідкового зв’язку, моделювання та формалізації – для побудови моделі обліку внесків до статутних капіталів суб’єктів господарювання в інвестора.Результати. Визначено вплив інвестиційних процесів на мікро- та макроекономіку та наголошено на ролі облікової інформації під час формування інвестиційної політики суб’єктів господарювання. проведено аналіз пропонованих науковцями варіантів відображення в обліку заборгованості інвесторів за внесками до статутного капіталу, на основі чого сформовано власні пропозиції щодо вирішення цієї проблеми. В плані рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції про його застосування запропоновано до рахунка 12 «Нематеріальні активи» відкрити субрахунок 126 «права на частку в статутному капіталі товариств», що дасть змогу відобразити в обліку факт отримання права на частку в статутному капіталі товариства згідно з підписаними статутними документами. Для обліку виникнення та погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу дочірнього підприємства рекомендовано використовувати субрахунок 682 «Внутрішні розрахунки». Акцентовано, що для обліку операцій щодо інвестицій в статутний капітал суб’єктів господарювання інвестор має здійснити нарахування податкових зобов’язань з пДВ на основі зафіксованої в статутних документах вартості майна у вигляді запасів чи необоротних активів. розроблено модель обліку внесків до статутних капіталів суб’єктів господарювання в інвестора, яка дасть змогу сформувати достовірне інформаційне забезпечення щодо інвестиційних процесів на підприємстві.Перспективи подальших досліджень. подальші дослідження будуть спрямовані на удосконалення інформаційного забезпечення щодо внесків до статутних капіталів суб’єктів господарювання в інвестора з метою обґрунтованого оцінювання їх результативності.Ключові слова: облік, статутний капітал, інвестор, корпоративні права, заборгованість за внесками до статутного капіталу, довгострокові інвестиції.