Екстраполяція професійного судження в обліковій системі: значення та вплив на розвиток - Кундря-Висоцька, Оксана; Вагнер, Ірина; Демко, Ірина (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. У процесі прийняття важливих управлінських рішень визначальним є професійне судження саме фахівця з обліку. Новизна такого об’єкта, як професійне судження фахівця з обліку, потребує дослідження на предмет тенденційних змін, результативності, ризиків його екстраполяції, що мають вплив на розвиток бізнесу загалом, системи бухгалтерського обліку, зокрема самої бухгалтерської професії.Мета дослідження полягає в обґрунтуванні критеріїв та передумов застосування на практиці професійного судження фахівця з обліку та його результативності у контексті екстраполяції в обліковій системі, у господарській діяльності суб’єкта господарювання, у розвитку облікового фаху.Методи. У процесі дослідження передумов застосування професійного судження бухгалтера використовувалися загальнонаукові методичні прийоми, зокрема індукції та дедукції. Структурно-логічний та семантичний аналіз – для уточнення ризиків, пов’язаних з реалізацією професійного судження, а також можливого негативного впливу на практику прийняття таких рішень. Групування та класифікації – для обґрунтування критеріїв результативної інформації за результатами професійного судження фахівця з обліку.Інформаційну базу дослідження становлять праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань необхідності, передумов та результатів екстраполяції професійного судження, матеріали міжнародних науково-практичних конференцій, результати особистого досвіду та спостережень.Результати. Окреслено умови застосування професійного судження бухгалтера. Охарактеризовано наукову площину формування професійного судження, що передбачає серйозну підготовку фахівця за сучасними міжнародними підходами на основі міжнародного кодексу етики професійних бухгалтерів, який є моделлю для розробки національних етично-професійних рекомендацій. проаналізовано результати екстраполяції професійного судження в обліковій системі, у господарській діяльності суб’єкта господарювання та у розвитку бухгалтерського фаху.Проаналізовано ризики, пов’язані з реалізацією професійного судження, а також можливий негативний вплив на практику прийняття таких рішень, на основі чого визначено необхідність подальших напрацювань, в основі яких превалює логічний ряд між принципами, стандартами бухгалтерського обліку і звітності, чинним нормативно-методичним регулюванням обліку та фінансової звітності в Україні і професійним судженням фахівців з обліку.Перспективи. подальші наукові дослідження доцільно проводити у напрямку розширення науково-методичної площини напрацювань щодо результативності екстраполяції професійних суджень.Ключові слова: професійне судження, облікова система, фахівець з обліку, екстраполяція професійного судження.