Облік у смартмісті з комбінованим використанням технології Інтернет речей та геоінформаційних систем - Муравський, Володимир; Кундеус, Олександр; Грицишин, Анна; Луців, Руслана (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Сучасний етап розвитку смартміст потребує розробки дієвих методик діджиталізації облікових процесів. Для оптимізації управління господарськими інституціями та смартмістом загалом необхідна різностороння облікова інформація, яка генерується технологією Інтернет речей (ІоТ), у поєднанні з відомостями про територіально-просторове перебування жителів. Зонування міського простору формує додатковий інформаційний ресурс для цілей обліку та управління, що визначає важливість та затребуваність науково-прикладних розробок у цій сфері.Мета статті полягає в удосконаленні обліку у смартмісті в умовах комбінованого використання технології Інтернету речей та геоінформаційних систем у різних галузях економіки.Методи. Виконання наукового дослідження для реалізації його мети передбачає використання системного методичного підходу у поєднанні з інноваційним, функціональним методами та методичним інструментарієм узагальнення, бібліографічного і компаративного аналізу.Результати. Обґрунтовано доцільність комбінованого застосування технології Інтернет речей (ІоТ) та геоінформаційних систем (GIS) у бухгалтерському обліку в умовах смартміста. Удосконалено методику обробки облікової інформації з використанням технології ІоТ та GIS у галузях економіки смартміста: пасажирських перевезеннях у частині обліку витрат і доходів перевізників на основі даних про кількість і тривалість поїздок; паркуванні транспорту – обліку витрат і доходів паркувальних операторів залежно від кількості і тривалості паркування транспортних засобів; паливо-енергетичному секторі та ЖКГ – обліку споживання енергоресурсів з використанням автоматизованих лічильників у споживачів і надавачів комунальних послуг; екології й урбаністиці – розрахунку та обліку ставок оренди комунальної власності та місцевого оподаткування бізнесу на основі даних про екологічну й урбаністичну привабливість місця розташування; охороні здоров’я – обліку витрат і доходів закладів охорони здоров’я з урахування кількісно-часових параметрів медичного обслуговування жителів; інших сферах та адміністративних послугах – обліку з урахуванням кількості осіб, яким надані послуги, тощо. Виокремлено спільні для різних галузей економіки домінанти обліку в смартмісті: автоматичність, двовимірні калькуляційні одиниці, просторова пов’язаність, аналітичність, інтегрованість, пооб’єктна ідентифікованість, повнота врахування, зменшена періодичність тощо. Дотримання наведених домінант обліку забезпечує прозорість, достовірність, повноту, оперативність та справедливість в опрацюванні облікової інформації для цілей управління у смартмісті.Перспективи. Методика використання облікової інформації, наданої технологіями ІоТ та GIS, для діджиталізації управління функціонуванням смартміста є предметом наступних наукових пошуків.Ключові слова: облік, смартмісто, транспорт, комунальні послуги, адміністративні послуги, технологія Інтернет речей, геоінформаційні системи.