Інноваційна діяльність в постіндустріальній економіці та її стимулювання механізмом податкових важелів - Бандура, Звенислава; Голубецький, Павло (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Сучасний етап економічного розвитку характеризується якісно новими вимогами, пов’язаними з особливостями перебування на піку підвищення циклу інноваційної та ділової активності. Глобалізація, інформатизація виробництва, необхідність адаптації до змін глобальної ситуації в економіці, збільшення частки і значимості інтелектуальних, інноваційних виробництв – це все характеризує постіндустріальну економіку. На розвиток інноваційної діяльності як на макро- , так і на мікрорівні впливають внутрішні та зовнішні чинники, одним з яких є механізм податкового стимулювання.Мета. Мета статті – визначити основні тенденції розвитку інноваційної діяльності у світі, зокрема в Україні, та надати критичну характеристику методів податкового стимулювання, як одного з найважливіших чинників впливу на таку діяльність.Методи. Для досягнення визначеної у дослідженні мети використано загальнонаукові методи: індукції та дедукції, аналізу й синтезу, статистики, аналогій (для дослідження понятійного апарату), діалектичного підходу до наукового пізнання економічних явищ та процесів, що дало змогу розкрити взаємозв’язок розвитку на макро- і мікрорівні інноваційної діяльності зі світовими тенденціями формування нових економічних устроїв, фіскальною системою держави й обліково- аналітичною системою підприємства.Результати. Визначено основні світові тенденції розвитку інноваційної діяльності та розкрито причини зниження інноваційної активності українських підприємств. Досліджено механізм впливу фіскальної політики на стимулювання інноваційної діяльності підприємства.Перспективи подальших досліджень полягають у необхідності дослідження найбільш значимих чинників, які впливають на розвиток інновацій і розробку механізму реалізації їхнього позитивного впливу на збільшення обсягів інноваційної діяльності підприємства.Ключові слова: інновації, інноваційна діяльність, глобальний індекс інноваційного розвитку, податкові стимули, інноваційні витрати.