Зелений енергетичний перехід в концепції післявоєнної відбудови України - Зварич, Роман; Масна, Ольга (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Зелена енергетика – це технологія виробництва енергії, використання якої сприяє зменшенню забруднення навколишнього середовища, в т. ч. викидів парникових газів в атмосферу. Зелена енергетика використовує відновлювані та невичерпні джерела енергії, у т. ч. енергію вітру, сонячну енергію, а також гідроелектроенергію. Українсько-російська війна внесла свої корективи в зелену енергетику та в зелений енергетичний перехід України. Цінність відновлюваної енергетики змістилася від екології до безпеки,а потім і до економіки. Ще півроку тому міжнародна спільнота розглядала відновлювані джерела енергії, насамперед, як інструмент боротьби з неминучою зміною клімату та зменшенням викидів карбон IV оксиду. Сьогодні відновлювальна зелена енергетика основна для національної енергетичної безпеки та незалежності і коштує значно менше, ніж викопні види палива, хоча станом на 2021 р. сектор відновлюваної енергетики України боровся за право працювати за справедливих умов, гарантованих державою. У 2023 році він буде однією з основ післявоєнної відбудови України і готується до подальшого підвищення енергетичної незалежності країни.Мета статті полягає в дослідженні та пошуку можливостей, вироблення пропозиції щодо зеленого енергетичного переходу в концепції післявоєнної відбудови відповідно до природно-ресурсного потенціалу України.Методи. Методологічними засадами дослідження є теоретичне узагальнення і порівняння, аналіз і синтез, покрокове наукове осягнення з метою пошуку нових можливостей до зеленого енергетичного переходу України в післявоєнний період. Статистичну та фактологічну базу дослідження становлять офіційні дані, а саме: the Green Future Index published by the Massachusetts Institute of Technology.Результати. проаналізовано виклики та можливості відбудови та післявоєнного розвитку зеленої економіки України, а також окреслено можливий шлях розвитку до зеленого економічного переходу енергетики держави. Уряд України вже оголосив підхід до зеленого відновлення енергетичного сектору за принципами «build back better» та «build back greener» з акцентом на відновлювальні джерела енергії та енергоефективні технології.Перспективи. перспективи подальших досліджень полягають у виробленні чітких принципів впровадження зеленої енергетики України в післявоєнний період з метою декарбонізації ключових секторів економіки, враховуючи послідовність державної політики для реалізації важливих екологічних цілей.Ключові слова: зелена енергетика, відновлювальна енергетика, зелений енергетичний перехід, концепція, післявоєнна відбудова України.