Інноваційні технологічні тренди розвитку обліку і контролю - Шевчук, Олег; Муравський, Володимир (Вісник Економіки, 2023)
Вступ. Технологічні трансформації теорії та практики бухгалтерського обліку й контролю відбуваються перманентно з поступальним науково-технічним розвитком підприємств. Необхідність ідентифікації перспективних трендів технологічного розвитку обліку й контролю з використанням інноваційних комп’ютерно-комунікаційних технологій визначає актуальність дослідження та дає змогу сформувати його мету. Мета статті полягає в ідентифікації інноваційних трендів розвитку комп’ютерно-комунікаційних технологій та дослідженні їх впливу на методику й організацію обліку та контролю. Методи. У процесі реалізації сформованої мети наукового дослідження використані системний, інноваційний, функціональний підходи і методи узагальнення, бібліографічного та компаративного аналізу. Результати. Обґрунтовано доцільність комплексного застосування комп’ютерно-комунікаційних технологій в обліку і контролі, що, на відміну від ординарного варіанта досліджень, забезпечує адитивний позитивний ефект для цифровізації управління підприємством. Визначено, що усі технологічні тренди трансформації обліку і контролю можна систематизувати залежно від впливу на обробку облікової інформації на групи: збору первинних даних, автоматизації обробки облікових відомостей, делегування та дистанціювання функцій, візуалізації та інтерпретації звітних показників. Виокремлено десять інноваційних технологічних трендів розвитку обліку й контролю, пов’язаних з розвитком таких технологій: Інтернет речей та перманентність, технології сталого розвитку, безпровідні комунікації та аутсорсинг, чат-боти зі штучним інтелектом, генеративний штучний інтелект, інтелектуальні програмні додатки, смартконтракти та управління безпекою штучного інтелекту, машинні клієнти, галузевий блокчейн та хмарні платформи, віртуальна реальність та метавсесвіт. Спільною характерною рисою наведених технологічних трендів розвитку бухгалтерського обліку і контролю є пріоритетність використання технології блокчейн. Завдяки імплементації технології блокчейн у функціонування підприємства відбувається інформаційна інтеграція різних технологій у сфері обробки облікової інформації. Перспективи. Технологія блокчейн стає новою інформаційною філософією реструктуризації традиційної системи обліку і контролю на підприємстві, що потребує більш детальних досліджень у наступних наукових працях.