Бухгалтерська практика і звітність в кооперативах дистрикту «Галичина» у Львові - Лемішовська, Олеся (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Наведено змістові й концептуальні параметри бухгалтерсько-звітної системи, яка використовувалась для формування інформації про діяльність відновленої західноукраїнської кооперації в період другої світової війни. Організаційні й методичні складові рахівничої практики і бухгалтерської звітності розкрито через імперативні приписи окупаційного уряду для відображення фінансово-економічного стану (статтей балансу) та господарської діяльності (показників звітності) кооперативів у Генеральному губернаторстві з виокремленням регулятивних положень у межах дискрипту «Галичина». Мета дослідження. Мета статті – проведення бухгалтерського дискурсу щодо умов і характеру переорієнтації раніше сформованої на засадах німецької бухгалтерської школи соціально зорієнтованої корпоративної бухгалтерії в системі відновленої української кооперації під час другої світової війни. Методи дослідження. Методологія дослідження спирається на застосуванні наративних засад проведення історичного дослідження і ґрунтується на принципі реконструктивізму з використанням інтерпретаційного підходу та абстрактно- логічного методу, які в сукупності забезпечили основу наукового пізнання про характер (змістові аспекти) обліку як функції управління об’єднаною українською кооперацією в дискрипті Галичина. Результати. Загальним результатом дослідження є встановлення фактів про те, що побудова рахівничої практики й системи звітування окупаційною владою вироблялося з позиції їх використання інструментами здійснення владного контролю за діяльністю української кооперації. У статті представлено загальні засади бухгалтерського й звітного відображення господарсько-економічної діяльності суб’єктів української кооперації, зокрема деякі положення оподаткування та формування цін для бухгалтерських цілей. розкрито зміст «мінімального плану рахунків», на основі якого організовувася «спрощений облік» на корпоративних утворення під час запровадження програми «єдиного плану рахунків» як основи функціонування так званої конструкції «систематизованого обліку». Викладені в статті результати дослідження підтверджують, що нацистська влада в такий спосіб максимізувала функцію бухгалтерського контролю. Перспективи подальших досліджень. перспективним напрямом подальших досліджень практики кооперативного рахівництва в часи другої світової війни є доцільність поглибленого з’ясування наслідків фундаментальної відсутності зв’язку між обліком витрат і бухгалтерською оцінкою на основі офіційної системи цін з акцентом на податковій функції такого типу обліково-звітної системи за напрямом фіскалізму.