Принципи формування інтегрованої звітності аграрних підприємств - Проданчук, Михайло; Шевчук, Наталія; Годнюк, Ірина (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Національні аграрні підприємства, опинившись під впливом воєнного конфлікту та євроінтеграційних перетворень, повинні активно працювати над виходом на світові ринки та залученням інвестицій, щоб забезпечити не тільки власну стійкість, а й відновлення та розвиток аграрного сектору України загалом. Зокрема, інтегрована звітність стає ключовим інструментом для забезпечення прозорості та створення сприятливого середовища для інвесторів. розуміння власної користі від інтегрованої звітності дає змогу аграрним підприємствам ефективніше реагувати на зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі, а також будувати стійкі та сталі стратегії розвитку в умовах сучасних викликів. Мета статті – вдосконалення та поглиблення розуміння впливу принципів інтегрованої звітності на комунікації підприємства зі стейкхолдерами, що відіграють ключову роль у сучасному бізнес-середовищі. Методи. У процесі дослідження принципів інтегрованої звітності використовувалися загальнонаукові методичні прийоми, зокрема індукції та дедукції. Використано методи наукового пізнання, метод аналогій, методи аналізу та синтезу, метод системного аналізу, порівняння та узагальнення. Результати. Встановлено, що основні та додаткові принципи формування інтегрованої звітності є визначальними елементами у процесі створення якісного та цілісного інтегрованого звіту. Крім того, виявлено суттєвий вплив цих принципів на формування та підтримання ефективних інформаційних комунікацій між підприємством та його стейкхолдерами в контексті управління підприємствами. Обґрунтовано, що основні принципи формування інтегрованої звітності доцільно доповнити принципом транспарентності. Перспективи. Впровадження із перспективою дотримання принципів інтегрованої звітності в облікову практику відкриває підприємствам перспективи збільшення прозорості, покращення взаємодії зі стейкхолдерами та підвищення довіри громадськості. Це сприяє сталому розвитку, оптимізації управління ресурсами, підвищенню конкурентоспроможності, а також може привести до приваблення нових інвесторів та розширення ринкових можливостей для підприємства.