Оптимізувати розподіл міжнародних ресурсів у рамках дослідження рамкової стратегії «Один пояс, один шлях» - Йонгшунь, Ванг; Зварич, Роман (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Це дослідження зосереджено на дисбалансі міжнародного розподілу ресурсів у контексті глобалізації та ролі ініціативи «Один пояс, один шлях» у сприянні раціональному та ефективному розподілу глобальних ресурсів. У дослідженні обговорювалася поточна ситуація незбалансованого глобального розподілу ресурсів, досліджувались явища та причини, які призводять до необґрунтованого розподілу ресурсів, і в поєднанні з останніми даними світової торгівлі підтверджено прямий вплив глобалізації на розподіл ресурсів. Проаналізовано позитивну роль ініціативи «Один пояс, один шлях» у мобільності робочої сили, міжнародному поглинанні надлишкових виробничих потужностей і міжнародних капітальних інвестиціях, розкрийто, як ініціатива «Один пояс, один шлях» формує новий потенціал для міжнародного співробітництва, а також надано стратегії сприяння покращенню глобального розподіл ресурсів з різних точок зору, у т. ч. покращення гнучкості глобального ланцюга поставок, оптимізацію міжнародної співпраці у сфері потужностей та вдосконалення глобальної системи індустрії великих даних. Використовуючи як якісні, так і кількісні методи дослідження, це дослідження не лише має достатню теоретичну глибину, але також розглядає ініціативу «Один пояс, один шлях» як випадок, щоб продемонструвати її важливість у сприянні ефективності глобального розподілу ресурсів. Мета. Розглянути поточну ситуацію глобального розподілу ресурсів у дилемі, значного дисбалансу в розподілі глобальних ресурсів, проти поточного розвитку глобалізації і геополітичної нестабільності в світі, і аналізуючи роль ініціативи «Один пояс, один шлях» у вирішенні цих проблем, у статті визначити заходи та пропозиції. Методи дослідження. У процесі написання статті використано загальнонаукові та спеціальні підходи й методи, такі як системний і структурно-логічний підходи, аналіз і синтез, дедукція й індукція, кейс-аналіз, порівняльний аналіз та ін. Результати. Ініціатива «Один пояс, один шлях» є ідеальною стратегією для оптимізації міжнародних ресурсів. З багатьох точок зору ми прагнемо покращити раціональний та ефективний розподіл глобальних ресурсів. Зокрема, необхідно підтримувати стійкість глобального ланцюжка постачання, зміцнювати міжнародну співпрацю та розвиток потенціалу, вдосконалювати систему індустрії великих даних, яка зв’язується зі світом, і дотримуватись основних вимог сталого розвитку. Перспективи. Запропоновані інноваційні заходи сприятимуть активізації академічної мобільності та видавничої діяльності, а також вплинуть на розуміння міжнародною спільнотою ініціативи «Один пояс, один шлях», що значно стимулюватиме економістів у відповідних галузях науки і техніки до подальших досліджень у цьому напрямку з використанням емпіричного аналізу та економіко- математичних методів.