Стратегії збалансованого росту: як економіка формується під впливом екологічних викликів - Вінтоняк, Алла (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Сучасний світ постійно стикається зі складними економічними та екологічними викликами, які вимагають комплексного і збалансованого підходу до їхнього вирішення. Поєднання стрімкого економічного розвитку із збереженням навколишнього середовища стає все більш актуальним завданням для країн та підприємств у всьому світі. Мета дослідження. Мета статті полягає у розгляді взаємодії між сучасними економічними стратегіями й екологічними викликами. Важливо проаналізувати, як економіка формується та адаптується під впливом екологічних проблем, і як ця взаємодія впливає на процеси збалансованого зростання. Методи дослідження. У процесі дослідження та написання статті використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. Серед останніх такі: літературний огляд: огляд наукової літератури та академічних досліджень з питань економічного розвитку та його впливу на довкілля; кейс-стаді: вивчення конкретних випадків компаній чи країн, які успішно впроваджують збалансовані стратегії розвитку, враховуючи екологічні виклики; системний аналіз: використання методів системного аналізу для вивчення взаємодії економічних та екологічних систем та виявлення основних факторів, що впливають на їхню взаємодію; моделювання та симуляція: використання економічних та екологічних моделей для прогнозування можливих наслідків прийняття різних стратегій збалансованого зростання. Результати. У статті досліджено, як сучасні стратегії збалансованого зростання формуються під впливом екологічних викликів. Розглянуто різні аспекти цієї взаємодії: від негативного впливу економіки на довкілля до можливостей, які виникають внаслідок прийняття сталих та екологічно орієнтованих стратегій. Наведено приклади дієвих «зелених» інновацій, які можуть бути успішно реалізовані у сучасній економічній діяльності. Досліджено приклади успішного злиття економічних та екологічних інтересів у реальному бізнесі та визначено ключові чинники, які сприяють вирішенню цього складного завдання. Перспективи. Можливості та подальші перспективи дослідження у напрямі означеної теми: вплив технологічних інновацій на збалансований розвиток; роль правового регулювання у забезпеченні сталого розвитку; соціально-економічні аспекти сталого розвитку; міжнародний аспект сталого розвитку; вплив глобальних змін клімату на економіку.