Ключові аспекти інтеграції стратегічного планування в маркетингу з проєктним менеджментом - Олексієнко, Роман; Скорупич, Артем; Володіна, Дарина (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Нині стратегічний маркетинг відіграє ключову роль у забезпеченні довгострокової конкурентоспроможності підприємств шляхом виконання проєктів за все більш обмежених ресурсів та підвищених вимог. Однак у зв’язку з постійним науково-технічним прогресом та жорстокою конкуренцією виникає необхідність у моніторингу й вчасному пристосуванні до інноваційних методів діяльності. Саме проєктний менеджмент останнім часом стає одним з визначальних елементів успіху в діяльності більшості іноземних та частково вітчизняних підприємств завдяки його технологічній методології. Мета дослідження – розробка концепції інтеграції ключової для організацій сфери стратегічного маркетингу з інноваційним проєктним менеджментом для досягнення довгострокової конкурентоспроможності. Методи дослідження. З метою поглиблення дослідження в обох сферах діяльності та створення комплексної інтеграційної концепції використано такі методи, як дедукція, порівняння, аналіз і синтез, системний підхід, моделювання. Результати. У результаті аналізу характерних особливостей стратегічного маркетингу та проєктного менеджменту встановлено, що обидві сфери можуть бути гармонічно поєднані у вигляді спрямовуючої стратегії і реалізаційної тактики. Відбулися визначення та опис ключових аспектів інтеграції: встановлення цілей та завдань, взаємодія з ринком, формування маркетингового проєкту, управління ризиками та змінами, система контролю, інновації, система комунікації. На основі попередньої інформації розроблено повний цикл інтегрованої діяльності (від стратегічного аналізу середовища й постановки цілей до контролю й навчання на отриманому досвіді), враховуючи етапи за кожним напрямком, що представляють практичний інтерес. Концепція досягає синергетичного ефекту, що полягає в розумінні сфер відповідальності, прорахованості, відповідності проєктів встановленим вимогам, гнучкості, інноваційності, покращеному контролі. Перспективи. Проведена розробка теоретичної концепції об’єднання стратегічного маркетингу та проєктного менеджменту вимагає подальшого емпіричного дослідження її застосування, зокрема через кейс-стаді, та встановлення реальних показників ефективності діяльності бізнесу, що свідчитиме про суттєву актуальність запропонованої інтеграції.