Напрями діджиталізації аудиту безперервності діяльності підприємств – передумова підвищення його ефективності - Гуцаленко, Любов; Альошин, Владислав (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. У сучасних умовах цифрова трансформація виступає основним засобом підвищення результативності бізнесу. Постійна конкурентна боротьба та мінливі ринкові умови змушують суб’єктів господарювання вдаватися до нових способів підвищення ефективності бізнес-процесів та адаптації до нових умов. У вирішенні цієї проблеми великий потенціал мають цифрові технології. У міру того, як економіка країни здійснює цифрову трансформацію, зацікавленість аудиторських компаній у розробці та впровадженні цифрових технологій у свою діяльність зростає. Цим обумовлена актуальність дослідження. Мета дослідження – проаналізувати та окреслити основні напрями діджиталізації аудиту безперервності діяльності підприємств. Методи дослідження. У процесі написання статті використано загальнонаукові методи наукового дослідження. Основою дослідження поняття «діджиталізація аудиту» є діалектичний метод наукового пізнання економічних явищ і процесів. Такі методи, як групування, порівняння й конкретизація дали змогу оцінити напрями діджиталізації аудиту безперервності діяльності підприємств. Абстрактно- логічний метод використовувався для представлення проблем діджиталізації аудиту. Використання графічного методу забезпечило наочність статистичних даних і результатів дослідження. Результати. Розкрито поняття «діджиталізація аудиту». Означено причини, що зумовлюють перехід на цифрові технології усі сфери економіки, в т. ч. аудит. Окреслено напрями діджиталізації аудиту безперервності діяльності підприємств. Представлено основі проблеми та ризики, які пов’язані з процесом діджиталізації аудиту. Розглянуто перспективні напрями подальшого розвитку аудиторської діяльності, серед яких ключовими є безперервний та віртуальний аудит. Результати дослідження показують, що активна цифрова трансформація економіки впливає на всі галузі діяльності, і аудиторська сфера не є винятком. Перспективи. Незважаючи на значний обсяг наукових досліджень, які стосуються аналізу впливу цифровізації на аудиторську діяльність та виявлення перспективних напрямів цифрової трансформації аудиту, важливим є пошук стримувальних факторів діджиталізації аудиту безперервності діяльності підприємств. Ці питання можуть бути об’єктом нових наукових досліджень.