Вплив діджиталізації обліку і контролю діяльності фінансового посередника на потенціал підприємства - Гуменна-Дерій, Марія; Гуменний, Петро (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Кожне підприємство має певний набір ресурсів: матеріальних, технічних, фінансових, інтелектуальних та інформаційних. Всі ці ресурси відповідають певним характеристикам, фізичним та хімічним властивостям, грошовій оцінці тощо. Знання такої специфіки дає змогу управлінському персоналу здійснювати їх ефективне застосування. Проте, навіть, врахування такої специфіки не гарантує того, що підприємство буде конкурентоздатним на ринку. Водночас, на підприємницьку діяльність підприємства значно впливає економічна та політична ситуація в державі та світі, нормативно-правові акти, рівень інфляції, динаміка науково-технічного прогресу, світові тренди, екологічні і соціальні чинники. Нинішня війна, яка ведеться в Україні понад 10 років, виснажує національну економіку, тривожить суспільство, створює нові потреби й орієнтири, зокрема: відбувається відмова від експортно-імпортних операцій з росією та білорусією, здійснюється переорієнтація першочергових потреб і виробництв, виникає потреба у швидкій відбудові пошкодженої інфраструктури. Будівництво є однією із пріоритетних галузей Української економіки, однією із специфічних рис будівництва, є здійснення фінансових розрахунків через фінансового посередника. На законодавчому рівні в Україні визначені основні вимоги і послідовність здійснення розрахунків через фінансового посередника. В чинній практиці найпоширенішими способами розрахунків є Інститути спільного інвестування (ІСІ) та Фонди фінансування будівництва (ФФБ). Проте, порядок ведення обліку та контролю щодо цих способів, на наш погляд, необхідно покращити як на законодавчому рівні, так і на рівні змін в обліковій політиці підприємства у частині документування та діджиталізації бухгалтерського обліку, економічного контролю й аналізу. Врахування таких деталей дасть змогу зробити ефективнішим потенціал підприємства і принести йому більшу суму прибутку. Мета дослідження – дослідити особливості діджиталізації обліку та контролю діяльності фінансового посередника у будівельній галузі, виявити переваги та недоліки цієї діяльності і встановити її вплив на потенціал підприємства. Методи (методологія). В статті використано загальнонаукові та специфічні методи, зокрема, такі як: індукції та дедукції – при дослідженні програмних забезпечень, аналізу і синтезу – при виявленні етапів контролю за діяльністю фінансових посередників, порівняння – для різних способів ведення фінансових операцій фінансовими посередниками, табличний – для формування Проєкту етапів контролю за фінансовими ресурсами в житловому будівництві з боку фінансового посередника та їх взаємозв’язок із діджиталізацією. Результати. Економічнийпотенціалбудівельногопідприємствазростаєзавдяки ефективному веденню обліку і контролю за діяльністю фінансового посередника, а діджиталізація покращує цей процес. Звідси, виокремлено проблемні аспекти впровадження іноземних програмних продуктів з обліку та аналізу в практичну діяльність будівельних підприємств та їх адаптації, що дасть змогу виявити слабкі сторони цього процесу та мінімізувати їх на практиці. Запропонований нами Проєкт етапів контролю за фінансовими ресурсами в житловому будівництві з боку фінансового посередника та їх взаємозв’язок із діджиталізацією дасть змогу поліпшити систему контролю за діяльністю фінансового посередника, зменшити ризики, сприяти вчасній здачі об’єктів будівництва в експлуатацію. Перспективи. В подальших наукових пошуках доцільно було б детальніше розкрити природу походження і механізми взаємодії різних видів потенціалу підприємства, зокрема фінансового, трудового, виробничого, інвестиційного, інноваційного, організаційно-управлінського. Варто також детальніше дослідити низку оновлених програмних продуктів з бухгалтерського обліку, економічного контролю й аналізу, що є найуживанішими в світі, та виявити їхні сильні і слабкі сторони, перспективи впровадження та перешкоди.