Аномалії в економічній поведінці користувачів інформації - Марчишин, Назар (Вісник Економіки, 2024)
Вступ. Сучасна економіка переживає епоху, де інформація є не лише важливим ресурсом, а й ключовим фактором у прийнятті рішень. Необхідність обробки великих обсягів даних та збільшення їхньої кількості, доступ до широкого спектра інформаційних ресурсів та швидкість їх поширення створюють не лише нові можливості, а й приносять виклики, пов’язані з аномаліями в економічній поведінці користувачів інформації. Актуальність дослідження полягає в тому, що ці аномалії впливають на ефективність фінансових ринків, ризики для бізнесу та інвесторів, а також становлять загрозу для стабільності економічного середовища загалом. Нерівномірний доступ до інформації (інформаційна асиметрія), спотворення у сприйнятті даних та емоційні реакції можуть призводити до необґрунтованих рішень та небажаних наслідків. Розуміння природи цих аномалій та розробка стратегій управління ними стають критичними завданнями для економічної науки та практики. У цьому контексті дослідження аномалій в економічній поведінці користувачів облікової інформації стає не лише академічним викликом, а й важливим завданням для практичного застосування, спрямованого на покращення ефективності процесів прийняття управлінських рішень та методик обліку й інформаційного менеджменту. Мета дослідження – вивчення, аналіз та систематизація аномалій в економічній поведінці користувачів інформації з метою визначення їхньої природи, факторів виникнення та наслідків для функціонування економіки, а також розробка рекомендацій щодо стратегій управління аномальною поведінкою економічних агентів та застосування відповідних інструментів аналізу для зменшення її негативних наслідків. Методи. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові методи пізнання, а саме: діалектичний метод, монографічний та логічний аналіз, емпіричні методи, методи порівняння, екстраполяції й узагальнення. Результати. У результаті дослідження виявлено та проаналізовано широкий спектр аномалій в економічній поведінці користувачів інформації. Ці аспекти охоплюють різноманітність типів аномалій, основні фактори, що їх визначають, а також їхній вплив на фінансові ринки та процеси прийняття рішень. Результати аналізу надають важливі відомості для розробки стратегій управління ризиками та формулювання політики регулювання в економічному середовищі, що стикається з аномальною поведінкою користувачів інформації. Перспективи. Перспективи дослідження аномальної економічної поведінки полягають у розробці та вдосконаленні аналітичних методів в економіці для виявлення аномалій, вдосконалення стратегій управління та удосконалення методик створення інформаційних ресурсів для бізнесу в системі обліку. Це дасть змогу більш ефективно виявляти та контролювати аномалії, забезпечуючи стабільність та ефективність економічних систем у динамічному світі.