Становлення та розвиток системи пенсійного забезпечення військовослужбовців у публічних фінансах - Синчак, Віктор; Боднар, Тарас (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Достойний рівень пенсійного забезпечення військовослужбовців є маркером добробуту держави, яка має піклуватись про власних захисників. Будь- яка державна інституція проходить тривалий і тернистий шлях становлення, розвитку та реформування. Не є винятком система пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби. Стаття спрямована на вивчення основних етапів формування та функціонування пенсійного забезпечення українських військовослужбовців. Необхідність такого дослідження посилюється проходженням ними військової служби у збройних силах різних державних формувань у визначений історичний період. Вивчення особливостей становлення пенсійного гарантування військовим в історичних періодах дає змогу виявити їхній вплив на сучасну систему пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби в Україні та сформувати пропозиції щодо її подальшого реформування. Мета. Узагальнення досвіду системи пенсійного забезпечення у сфері публічних фінансів в історичних періодах її становлення та розвитку з виокремленням основних критеріїв під час нарахування пенсій військовим пенсіонерам і сім’ям загиблих військовослужбовців та надання пропозицій щодо її переорієнтації на стандарти пенсійних систем країн членів НАТО. Методи дослідження. У процесі написання статті використано методи аналізу та синтезу, метод узагальнення, порівняльний метод, метод систематизації, логічний та діалектичний методи. Результати. Розглянуто основні моделі пенсійного забезпечення. Проведено дослідження та аналіз основних етапів становлення, розвитку, функціонування та фінансування системи пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, протягом різних періодів суспільно-політичних формацій. Розглянуто особливості переходу на сучасну систему пенсійного забезпечення військовослужбовців. Розкрито основні законодавчі акти, які регулювали пенсійне забезпечення військовослужбовців під час призначення та фінансування пенсій. Перспективи. Перспективи досліджень полягають у подальшій необхідності системного аналізу основних етапів становлення та розвитку системи пенсійного забезпечення військовослужбовців і виокремлення головних проблемних ділянок із формуванням пропозицій щодо вдосконалення та реформування чинної системи пенсійного забезпечення військовослужбовців, що дасть змогу сформувати нові напрями наукових досліджень у взаємозв’язку із запропонованою тематикою.