Інноваційні підходи до структурування витрат з метою ефективного управління бізнесом - Задорожний, Зеновій-Михайло; Панасюк, Валентина; Омецінська, Ірина (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Сучасна модель національної економіки спрямована на глобалізацію, євроінтеграцію, посилення конкурентоспроможності бізнесу, ресурсозбереження. Проте виклики, з якими стикається українська економіка, завдали серйозного удару по її стабільності та темпах розвитку. У цих умовах посилюється необхідність удосконалення системи управління бізнесом, у т. ч. через оптимізацію витрат і доходів підприємств, для забезпечення своєчасної адаптації підприємств до мінливого зовнішнього бізнес-середовища. Бухгалтерський облік і звітність відіграють ключову роль у цьому процесі, оскільки формують точні дані для оцінювання ефективності бізнесу, прогнозування можливих ризиків і своєчасного ухвалення управлінських рішень. Основним інформаційним джерелом для оцінювання ефективності діяльності суб’єкта господарювання та визначення перспектив його розвитку є звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід). Незважаючи на те, що звітність характеризується постійним удосконаленням, гнучкістю, відкритістю до змін зовнішнього середовища і розвитку облікової науки, проте сучасні виклики вимагають інноваційних підходів до її трансформації. Враховуючи важливість традиційних підходів до відображення у звіті про фінансові результати інформації про витрати, нині необхідно інтегрувати новітні підходи до структурування витрат, які б дали змогу точніше оцінювати використання ресурсів, досліджувати майбутні фінансові показники та ризики. Це підвищить інформативність звітності та зробить її більш корисною для ухвалення управлінських рішень зовнішніми і внутрішніми користувачами. Мета дослідження полягає в розвитку інноваційних підходів до структурування витрат та відображення їх у звітності з метою формування надійної системи управління витратами, ухвалення обґрунтованих рішень зовнішніми та внутрішніми стейкхолдерами в умовах ризиків і невизначеностей та підвищення ефективності бізнесу. Методи. Методологічним підґрунтям дослідження є застосування системного підходу до формування інформації про витрати операційної діяльності для ухвалення обґрунтованих рішень зовнішніми і внутрішніми користувачами. У процесі дослідження використано такі методи: узагальнення та порівняння – для виявлення впливу негативних змін у бізнес-середовищі на діяльність суб’єктів господарювання; групування, абстрактно-логічний, аналізу та синтезу – для встановлення ролі і взаємозв’язку між поділом витрат за характером, функцією та залежністю від обсягу виробництва; моделювання, аналогії, узагальнення, індукції, дедукції – для удосконалення фінансової та розробки управлінської звітності про фінансові результати в частині операційної діяльності. Результати. Виявлено вплив негативних змін у бізнес-середовищі на діяльність суб’єктів господарювання і наголошено на нагальній потребі підвищення ефективності управління бізнесом з метою своєчасного реагування на сучасні виклики. Досліджено критерії поділу витрат для цілей формування фінансової звітності та системи управління, розкрито роль поділу витрат за характером, функцією і залежністю від обсягу виробництва та їх взаємозв’язок, що є важливою передумовою для побудови ефективної системи обліку витрат і її інтеграції в загальну модель управління. Доповнено показники Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) інформацією про змінні та постійні витрати, що дасть змогу адаптувати вказану форму звітності до потреб системи управління та посилить інформаційну цінність для зовнішніх і внутрішніх користувачів. Розроблено форму управлінського звіту про фінансові результати в частині операційної діяльності, яку сформовано за зразком форми фінансової звітності № 2 та розширено інформацією про витрати і доходи операційної діяльності відповідно видів продукції (робіт, послуг) і статтею «маржинальний дохід». Це дасть змогу управлінському персоналу періодично визначати критичний обсяг виробництва, планувати прибутковість, рівень рентабельності, оптимізувати асортимент продукції (робіт, послуг) та своєчасно реагувати на ризики діяльності. Акцентовано на доцільності застосування й інших способів поділу витрат залежно від поточних та стратегічних цілей підприємства і потреб конкретного управлінського завдання. Перспективи подальших досліджень. Подальшого наукового дослідження потребують критерії класифікації витрат, їхній взаємозв’язок і функціональна роль, а також розробка диференційованих форм управлінської звітності, які дали б змогу створити ефективну систему управління витратами, здатну забезпечити оперативне й обґрунтоване ухвалення управлінських рішень в умовах нестабільного зовнішнього середовища.