Інституційний базис формування організаційної культури логістичних підприємств - Полиняк, Володимир; Васіна, Алла (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Загострення конкуренції на ринках товарів та послуг, пошук шляхів підвищення конкурентоспроможності підприємств обумовлює зростання уваги до підвищення потенціалу такого нематеріального активу, як організаційна культура. Водночас організаційна культура як специфічний інститут формується в рамках певного інституційного середовища, її характеристики залежать від напрацьованого інституційного базису, його трансформації в умовах теперішніх турбулентних змін. Врахування цього важливого фактору у вирішенні питань, пов’язаних з трансформаційними змінами в організаційній культурі, особливо актуальне для українських провайдерів логістичних послуг, які лише утверджуються на складному логістичному ринку. Мета. Розвиток положень щодо формування організаційної культури логістичних підприємств через призму інституційного підходу та визначення пріоритетних напрямів управлінської діяльності щодо удосконалення її інституційного базису. Методи. Для досягнення поставленої мети використано загальні та спеціальні методи дослідження, зокрема метод систематизації, системного та компаративного аналізу, емпіричних узагальнень. Результати. У статті обґрунтовано роль інституційного середовища в процесі трансформації організаційної культури підприємств. Ідентифіковано інститути та інституції, які формують інституційний базис організаційної культури логістичних підприємств. Окреслено позитивні те негативні характеристики чинної інституційної підтримки процесу трансформації організаційної культури провайдерів логістичних послуг на вітчизняному та зарубіжному ринках. На основі проведеного аналізу виявлено інституційні проблеми формування сучасної організаційної культури українських логістичних підприємств, що надають послуги з транспортування та експедирування товарів за кордоном. Встановлено бар’єри модернізації організаційної культури цих логістичних компаній. Запропоновано в рамках управлінського підходу до формування медернізованої організаційної культури використати технологію стратегування. Перспективи. У контексті подальшого дослідження вказаної проблематики доцільно зосередити увагу на виробленні методичних підходів до розроблення стратегій формування організаційної культури логістичних підприємств та організаційного механізму їх реалізації з огляду на трансформаційні зміни в системі інституційних чинників.