Суть цифрових активів: концептуальні основи та сучасний контекст - Будник, Володимир (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Цифрові активи, такі як криптовалюта, токени та NFT (невзаємозамінні токени), інші цифрові об’єкти стрімко змінюють економічний ландшафт, створюючи нові можливості для бізнесу та інвесторів. Проте нерозв’язані питання щодо їх правового регулювання та обліку створюють серйозні виклики для урядів, бізнесу та фінансових установ. Ця проблема набуває особливого значення, оскільки цифрові активи стають дедалі важливішими у глобальній економіці. Мета дослідження. Метою дослідження є проведення аналізу змісту цифрових активів у глобальному контексті, дослідження їхньої специфіки та місця в сучасних економічних реаліях. Окрему увагу приділено викликам, які виникають у зв’язку із нерозв’язаними питаннями щодо регулювання цифрових активів як об’єктів бухгалтерського обліку. Методи дослідження. У процесі дослідження використано методи: діалектичний, системного аналізу, узагальнення, порівняння, логічний. Результати. У статті окреслено сутність цифрових активів, як інноваційного об’єкта, визначено, що, попри схожість, терміни «цифрові активи» та «віртуальні активи» мають різні акценти у застосуванні, розуміння їхніх відмінностей дає змогу точніше визначати юридичний статус активу, сферу його використання та особливості обліку чи регулювання; цифрові активи охоплюють ширший спектр об’єктів, тоді як віртуальні активи є підкатегорією цифрових, орієнтованою на фінансову сферу. Також розкрито основні виклики, пов’язані із застосуванням цифрових активів у фінансовій та економічній сферах. Серед них – регуляторна невизначеність, ризики волатильності, проблеми безпеки та відсутність єдиних стандартів обліку й фінансової звітності. Наголошено, що розвиток цифрових активів потребує чітких правових рамок та впровадження міжнародних стандартів. Спрогнозовано зростання ролі цифрових активів у фінансових операціях, інвестиціях і токенізації традиційних активів. Зазначено, що цифрові активи є не лише технологічним, а й економічним явищем, яке трансформує традиційні підходи до збереження цінностей і управління ними. Перспективи. Подальше вивчення дослідження цифрових активів дасть змогу не лише глибше зрозуміти їх природу, а й сприятиме розробці ефективних підходів до їх регулювання, інтеграції у традиційні економічні процеси та максимізації їхнього потенціалу в сучасному світі. Потреба у створенні уніфікованих підходів до класифікації, оцінювання й відображення цифрових активів у фінансовій звітності є актуальною. Дослідження можуть охоплювати розроблення нових стандартів обліку, які враховують специфіку криптовалют, токенів і NFT.