Проблемні питання нормативно-правового регулювання та управлінського обліку у будівництві - Задорожний, Зеновій-Михайло; Муравський, Володимир (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Будівельна галузь відіграє ключову роль в економіці України, особливо в контексті післявоєнної відбудови, що потребує ефективного обліку та контролю за інвестиціями. Водночас нормативно-правове регулювання обліку будівельної діяльності містить певні неузгодженості, які можуть спричиняти помилки та ускладнювати процес ухвалення управлінських рішень. Мета статті полягає у здійсненні аналізу наукової літератури та змісту нормативних документів з обліку витрат будівельних підприємств і обґрунтуванні необхідності внесення змін до них. Результати. Досліджено актуальний стан нормативно-правового регламентування обліку функціонування будівельних компаній. Запропоновано зміни та доповнення до Методичних рекомендацій №573 для їх узгодження з актуальними вимогами щодо обліку витрат будівельних підприємств. Окреслено відмінності між поняттями «об’єкт обліку витрат» і «об’єкт калькулювання» та визначено їх складові в контексті будівництва. Обґрунтовано необхідність включення адміністративних витрат і витрат на збут до повної собівартості будівельно-монтажних робіт у межах управлінського обліку для точнішого визначення фінансових результатів і ефективності роботи підрозділів. Запропоновано використовувати в обліковій термінології термін «затрати» поряд із «витратами» для більш точного відображення господарських процесів підприємства. Перспективи. Подальших досліджень потребують уточнення нормативно- правових документів та внутрішніх регламентів в обліку інших галузей економічної діяльності.