Відновлювальна енергетика в Україні як каталізатор розвитку «зеленої» інвестиційної політики відбудови національного добробуту: реалізація проєктів та міжнародних ініціатив - Бойко, Антон; Кругляк, Дмитро; Турченко, Анастасія; Олефіренко, Олег; Зябіна, Євгенія (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. У контексті глобальних викликів, пов’язаних зі зміною клімату, енергетичною безпекою та післявоєнною відбудовою, відновлювальна енергетика набуває стратегічного значення для України. Перехід до екологічно чистих джерел енергії не лише відповідає світовим екологічним тенденціям, а й відкриває нові можливості для стимулювання сталого економічного розвитку, залучення інвестицій та формування інституційних засад «зеленої» політики. Мета. Аналіз ролі відновлювальної енергетики як каталізатора розвитку «зеленої» інвестиційної політики в Україні в умовах післявоєнної відбудови. Методи. У ході дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: системний аналіз – для оцінювання взаємозв’язків між розвитком відновлювальної енергетики, інвестиційними потоками та добробутом населення; порівняльний аналіз – для зіставлення українського досвіду з практиками країн ЄС і визначення релевантних моделей розвитку; економіко-статистичний метод – для обґрунтування тенденцій інвестиційної динаміки та оцінювання ефективності впроваджених проєктів тощо. Результати. У статті проведено дослідження потенціалу відновлювальної енергетики в Україні в контексті «зеленої» інвестиційної політики, яка полягає в аналізі можливостей та перспектив реалізації проєктів, пов’язаних із відновлювальними джерелами енергії (ВДЕ). Проведено комплексне оцінювання потенціалу України в галузі «зеленої» економіки, а саме використання сонячної, вітрової, біоенергетики, гідроенергії та інших джерел, які не мають негативного впливу на навколишнє середовище і є альтернативними сучасним шляхам вироблення електроенергії. Проведено оцінювання реалізації проєктів у галузі ВДЕ, які сприяють зниженню витрат на імпорт енергоносіїв і дають змогу прогнозувати економічні вигоди від створення нових робочих місць і розвитку регіонів, які мають великий потенціал для встановлення установок відновлювальних джерел енергії. Перспективи. Подальші дослідження передбачають глибшу розробку інструментів стимулювання іноземних та внутрішніх інвестицій у відновлювальну енергетику, аналіз можливостей впровадження зелених облігацій, державних гарантій та партнерських механізмів, а також вивчення соціально-економічних ефектів реалізації «зелених» енергетичних проєктів у регіонах України.