Інноваційна трансформація автомобільної галузі в умовах глобального «зеленого» переходу - Зварич, Роман; Фаріон, Дем’ян (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. Дослідження інноваційної трансформації автомобільної галузі в умовах глобального «зеленого» переходу, що охоплює декарбонізацію транспорту, масове використання електромобілів та цифровізацію виробництва, зумовлене посиленням кліматичних викликів, необхідністю скорочення викидів парникових газів і стрімким розвитком інноваційних технологій у транспортному секторі. Тому в сучасних умовах «зелений» перехід у транспорті стає не лише екологічною вимогою, а й фактором глобальної конкуренції між виробниками. Мета статті. Метою статті є аналіз процесів інноваційної трансформації автомобільної галузі в умовах глобального «зеленого» переходу, з акцентом на визначення основних технологічних трендів, викликів і перспектив, а також на формування практичних рекомендацій для урядів і компаній щодо адаптації до нових умов сталого розвитку, декарбонізації та цифровізації транспорту. Методи дослідження. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу, статистичного узагальнення, систематизації сучасних наукових джерел та аналітичних звітів. Результати. У статті розглянуто структурні зміни на глобальному автомобільному ринку, розвиток акумуляторних технологій, впровадження цифрових сервісів (OTA, V2X), перспективи автономного транспорту та зміна логіки інфраструктурного розвитку. Результати дослідження свідчать, що провідними драйверами трансформації є Китай, США та країни ЄС, які забезпечують понад 90% продажів електромобілів. Зберігаються регіональні диспропорції, пов’язані з доступом до зарядної інфраструктури, локалізацією виробництва та технологічним суверенітетом. Особливу увагу приділено проблемам дефіциту стратегічної сировини (літію, кобальту, графіту), геоекономічній концентрації виробництва, а також необхідності розвитку переробки акумуляторів. Визначено, що майбутній розвиток галузі залежить від синергії між урядовими політиками, інвестиціями у наукові дослідження та міжнародною кооперацією. Перспективи досліджень. Подальші дослідження будуть пов’язані з аналізом моделей державного регулювання інновацій у транспорті, оцінкою ефективності податкових стимулів, інституційної підтримки локального виробництва та екологічною безпекою в автомобільній галузі.