Антикризовий стратегічний аналіз в управлінні підприємством - Соболєва, Тетяна; Кравченко, Дар’я (Вісник Економіки, 2025)
Вступ. В умовах економічної нестабільності та підвищених ризиків стратегічний аналіз у системі антикризового управління підприємством набуває особливого значення. Сучасні виклики, зумовлені геополітичними потрясіннями, змінами у процесах глобалізації, а також розвитком економічних і технологічних тенденцій, вимагають створення інструментів, що підвищують стійкість бізнесу та його здатність до адаптації в умовах високої ризикованості. У цьому контексті кризовий стратегічний аналіз є ключовим механізмом формування управлінських рішень, спрямованих на запобігання кризовим явищам і формування адаптивних реакцій, що забезпечують відновлення стабільності та сталий розвиток. Таким чином, його результати зменшують негативні наслідки криз та створюють підґрунтя для розвитку підприємства й підвищення його конкурентоспроможності. Мета дослідження. Обґрунтувати роль і розробити концептуальні засади кризового стратегічного аналізу в системі антикризового управління підприємством, спрямовані на зміцнення стійкості, адаптивності та ефективності управлінських рішень в умовах економічної нестабільності. Методи дослідження. Аналіз наукових публікацій, системний підхід, методи порівняння, критичний аналіз і концептуальне узагальнення. Результати. Кризовий стратегічний аналіз як складова антикризового управління забезпечує ефективну діагностику внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства, виявлення ризикоформуючих факторів і розроблення адаптивних стратегій. Доведено, що застосування кризового стратегічного аналізу сприяє підвищенню ефективності управлінських реакцій, гнучкості підприємства, своєчасному виявленню та формуванню дієвих управлінських рішень, орієнтованих на довгостроковий розвиток. Перспективи. Кризовий стратегічний аналіз відіграє ключову роль у підтриманні організаційної стійкості та адаптивності шляхом запобігання потенційним загрозам, забезпечення ефективного реагування на кризові ситуації та відновлення стабільної діяльності. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вдосконалення інструментарію кризового стратегічного аналізу в умовах цифровізації, сценарного прогнозування та ризик-орієнтованого підходу.