КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ЯК РИНКОВА ПЕРЕВАГА ПІДПРИЄМСТВА - Тархов, Петро; Деркач, Жан (Вісник Економіки, 2017)
Виділено та проаналізовано основні проблеми, які притаманні трудовим відносинам на вітчизняних підприємствах. Викладено основний зміст економічної категорії людський капітал. Розглянуто ключові аспекти формування конкурентоспроможного людського капіталу та обґрунтовано його визначний вплив при забезпеченні конкурентоспроможного розвитку підприємства. Проаналізовано теоретичні засади підвищення конкурентоспроможності персоналу підприємств та запропоновано модель адекватної виробничої функції гнучкого виробництва (підприємства), що враховує роль людського капіталу та його місце у виробничому процесі як головного фактора виробництва. Досліджено основні напрямки та інструменти для виходу вітчизняних підприємств на світовий рівень і отримання унікальних ринкових переваг шляхом реформування систем матеріальної компенсації трудового внеску працюючих. Розглянуто механізми формування економічного мислення людського капіталу та створення сприятливого економічного менталітету.