ЄВРОПЕЙСЬКІ ОРІЄНТИРИ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ - Дмитриченко, Лілія; Брайловський, Ілля (Вісник Економіки, 2017)
Розглянуть сутність економічного поняття “державно-приватне партнерство”. На основі аналізу історичних основ формування й розвитку системи відносин держави й приватного бізнесу, а також спираючись на публікації провідних дослідників критично осмислено існуючі підходи та сформульовано власну позицію щодо сутності й механізму використання державно-приватного партнерства в Україні. Визначено загальнометодологічні підходи у дослідженні приватно-державного партнерства. Доведено нетотожність цього поняття низкою понять, що використовують як синоніми, а саме: з муніципально-приватним партнерством, приватно-суспільним партнерством, приватно-державною кооперацією, публічно-приватним партнерством, суспільно-приватним партнерством, партнерством держави і приватного сектору. Визначено умови мотивації приватного сектору до співпраці з державою й механізм її (співпраці) реалізації, що зумовлюють європейський вектор розвитку української економіки.