МЕХАНІЗМ ЗРОСТАННЯ РОЛІ КЛАСТЕРІВ У ПЕРЕХОДІ УКРАЇНИ ДО ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ* - Куриляк, Євгеній (Вісник Економіки, 2017)
Розкрито передумови використання кластерів у системі інструментів переходу до економіки знань. Показано тенденцію щодо переходу на виробництво високотехнологічних і наукоємних виробів і продуктів у країнах Азії. Визначено орієнтири інтенсифікації витрат на R&D та наведено їх абсолютні показники для України, ЄС та обраних країн. Обґрунтовано створення в Україні мереж компетентності на основі адаптації досвіду Німеччини. Розроблено інструменти комерціалізації науково-технічних розробок в рамках кластерної моделі. Виокремлено центри компетентності як новітні організаційні утворення в рамках переходу до економіки знань. Здійснено порівняльну характеристику витрат і доходів на окремих етапах комерціалізації науково-технічних розробок.