РОЗШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БАЗИ СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ НА ОСНОВІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Микитюк, Петро; Сорока, Тетяна (Вісник Економіки, 2017)
Розглянуто та розмежовано бухгалтерські й аналітичні програмні продукти з точки зору можливостей для проведення стратегічного аналізу, що дозволяють отримати результати різного рівня деталізації та будувати альтернативні моделі стратегії розвитку підприємств. Досліджено, що на підприємствах ефективно використовувати програми для проведення аналізу та прогнозування діяльності підприємств, оскільки їх характеристики відповідають меті та інструментарію стратегічного аналізу. Обґрунтовано, що показники стратегічного аналізу вимагають перегляду, а його результати можуть служити основою удосконалення інформаційної бази прийняття управлінських рішень і розроблення стратегії розвитку підприємств. З метою швидкого реагування на зміни внутрішнього і зовнішнього середовищ на підприємствах повинна працювати інформаційна система з відповідним програмним забезпеченням, що сприятиме прийняттю ефективних рішень у мінливих умовах. Наукова новизна дослідження полягає у запропонованому формалізованому виразі, що дозволить оцінити рівень придатності і адаптивності програмних продуктів щодо доцільності проведення стратегічного аналізу результатів діяльності підприємств та обґрунтуванні доцільності використання новітніх інформаційних технологій в умовах формування інформаційного суспільства, що, на відміну від традиційних схем, забезпечує розширення інформаційної бази стратегічного аналізу за критеріями повноти, надійності і достатності, а також створює передумови для використання сучасного програмного забезпечення аналітичних розрахунків. Система інформаційного забезпечення стратегічного аналізу результатів діяльності підприємств є інтегрованим багатофункціональним комплексом, призначеним для цілеспрямованого формування бази даних відповідно до запитів підприємств щодо внутрішніх і зовнішніх показників, які мають вплив на результати діяльності. Складовими інформаційної бази є економічна, соціальна, правова та науково-технічна інформації. Використання сучасних інформаційних технологій уможливлює не лише прискорення її опрацювання, а й служить основою для виокремлення різних груп показників залежно від їх змісту та міри впливу. Наявність різноваріантних комбінацій обліково-аналітичної інформації дозволить отримувати результати аналізу різного рівня деталізації, побудувати альтернативні моделі стратегії розвитку підприємства й обрати найбільш оптимальні з них. Результати дослідження можуть бути використанні підприємствами з метою автоматизації обліку та аналізу відповідно до своїх особливостей ведення діяльності та стратегічних цілей.