АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ОСНОВНИМИ БІЗНЕС- ПРОЦЕСАМИ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Рудницька, Олена (Вісник Економіки, 2017)
Розглянуто основні завдання аналізу операційної діяльності у розрізі основних бізнес-процесів торговельних підприємств: закупівлі, транспортування, зберігання та реалізації товарів. Важливими об’єктами аналізу цих процесів є витрати, доходи і фінансові результати. Уточнено основні джерела інформації для аналізу зазначених об’єктів. Розроблено загальну модель економічного аналізу операційної діяльності торговельного підприємства, яка включає, по-перше, аналіз граничного рівня витрат; аналіз виконання бюджетів витрат; аналіз витрат за статтями (витратами обігу); аналіз нормативної бази формування витрат; аналіз витрат за центрами відповідальності; аналіз впливу зміни витрат на фінансові результати; по-друге - аналіз валового (торговельного) доходу від реалізації товарів; аналіз виконання плану торговельних доходів; аналіз динаміки торговельного доходу; аналіз впливу факторів на величину торговельного доходу. Аналіз фінансових результатів від операційної діяльності передбачає проведення аналізу його динаміки і структури; аналіз впливу факторів на прибуток. Розглядається порівняльний аналіз фактичних витрат із запланованими (бюджетними) даними у розрізі статей витрат за основними процесами торгівлі, які наводяться у звітах про виконання бюджетів. У цих звітах визначається як абсолютне, так і відносне відхилення за окремими статтями витрат розглянутих нами вище бізнес-процесів.Особливу увагу приділено визначенню ключових фінансових та нефінансових показників процесів закупівлі, транспортування, зберігання та реалізації товарів. Кожне торговельне підприємство із перелічених показників вибирає ключові показники, які є найбільш характерними для кожного бізнес-процесу та створюють можливість ефективно оцінити їх роботу. Також розглядаються абсолютні й відносні ключові фінансові та нефінансові показники основних бізнес-процесів торгівлі, які є важливими для потреб управління. Ці показники є підставою для їх порівняння із запланованими даними або з даними попередніх періодів, що дозволяє бухгалтеру-аналітику простежити динаміку ефективності основних процесів торговельних підприємств і визначити тенденціїїх розвитку за звітний період або за декілька років.