СУЧАСНІ ГЛОБАЛЬНІ ЕКОЛОГІЧНІ РИЗИКИ - Зварич, Ірина (Вісник Економіки, 2017)
Досліджено глобальні ризики, що загрожують розвитку в 2016 році, основними з яких є великомасштабна вимушена міграція та незадовільна екологія. Запропоновано напрями забезпечення сталого розвитку “зелено" економіки. Окреслено ряд екологічних ризиків та загроз, пов’язаних зі зміною клімату, теплової хвилі зокрема; затопленням прибережних районів; глобальним гідрологічним циклом; екстремальними опадами; повенями та зсувами, що ведуть до нестачі води і електроенергії; втратами сільськогосподарських земель; іншими соціальними, економічними та гуманітарними напруженнями; вимушеною міграцією; насильницькими конфліктами між країнами і регіонами; водними кризами; зростом населення планети; нестачею продовольства; обмеженим економічним зростанням; слабкою соціальною згуртованістю. Виявлено, що для досягнення структурних змін необхідна планетарна кооперація, що вимагає не менше, ніж “революції в здійсненні міжнародного співробітництва". Звідси і зроблено висновок, що глобальна політика клімату повинна здійснюватися в трьох сферах трансформації, таких, як: енергетика, урбанізація, використання землі. Виявлено, що трансформація в бік низьковуглецевої економіки та суспільства включає в себе: глобальне ціноутворення на вуглецевому ринку; просування відновних джерел енергії; стійку урбанізацію; політику інтернаціоналізації клімату і енергії; революцію в міжнародному співробітництві.