АНАЛІЗ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ БАНКІВСЬКОІ СИСТЕМИ У ПЕРІОД КРИЗИ - Адамик, Богдан (Вісник Економіки, 2017)
У будь-якій державі банківська система завжди виступає каталізатором зростання економіки. На сучасному етапі, впродовж кризових явищ 2014-2016рр., постає питання ефективного функціонування банківської системи та системи гарантування вкладів. Метою дослідження є аналіз ресурсного потенціалу банківської системи та проблематика системи гарантування вкладів протягом 2014-2016рр. Проаналізовано інформацію про розмір вкладів фізичних осіб у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Відзначено вплив зменшення депозитної бази банків на економіку України та негативну тенденцію щодо заощаджень. Проаналізовано відношення заощаджень до ВВП у деяких країнах світу, у тому числі України. Закцентовано увагу на важливості грошових переказів з-за кордону. Проаналізовано рівень доларизації депозитів та структуру вкладів у банках. Звернено увагу на кореляцію між коливанням іноземної валюти та вкладами. Проаналізовано динаміку та структуру зобов’язань у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Зроблено висновок щодо зменшення частки вкладів фізичних осіб. Подано динаміку кредитування та частку простроченої заборгованості. Проаналізовано динаміку обсягу наданих кредитів НБУ банкам України. За результатами нашого дослідження подано рекомендації щодо покращення стану формування та використання коштів, а також відмічено подальше вдосконалення банківської системи та системи гарантування вкладів, що є першочерговим заходом у складних сучасних умовах.