МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ КЛАСТЕРНОГО ПІДХОДУ У РОЗВИТКУ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Карапетян, Едуард (Вісник Економіки, 2017)
Досліджено існуючі підходи до визначення суті кластеризаціїі кластерів в економці зарубіжних країн, здійснено аналіз передумов виникнення і розвитку промислових кластерів. Підкреслено досвід формування кластерних структур в розвинених країнах світу. Досліджено роль промислових кластерів в забезпечені реального економічного зростання, підвищення ефективності виробництва. Обґрунтовано, що використання кластерного підходу в Україні є необхідною основою для відродження регіональної промислової діяльності з метою відновлення високого рівня конкурентоспроможності економіки.Мета статті полягає у поглибленому вивченні міжнародної концепції й аксіоматичних доктрин інтеграційних процесів на основі використання кластерних підходів, що може стати фундаментом для прикладних наукових розробок, присвячених створенню ефективно функціонуючих індустріальних об’єднань як одного із пріоритетних напрямів структурної модернізації й акселерації інноваційно-інвестиційного розвитку вітчизняного промислового виробництва.Кластерний підхід став результатом реалізації політики міжнародних держав, орієнтованих на розвиток регіонів. Практика впровадження кластеризації у міжнародній діяльності яскраво демонструє його прогресивність і ефективність. Вагомим елементом підвищення ефективності виявився організаційний фактор, пов’язаний з регіональним об’єднанням виробників. Регіони, на територіях яких формуються кластери, стають лідерами національних економік і їх зовнішньоекономічних зв ’язків.Вивчення основних концепцій конкуренції та світового досвіду господарювання дозволило зробити висновок про те, що теорія кластерних механізмів лежить в основі розвитку найбільш успішних фірм і економічних систем. Кластерні системи об’єднують найбільш ефективні і взаємозалежні види економічної діяльності, групуючи успішно конкуруючі фірми, які утворюють лідируючу складову усієї господарської системи держави і забезпечують конкурентні позиції на галузевому, національному і світовому ринках. Кластерний підхід, який спочатку використовувався у дослідженнях проблем конкурентоспроможності окремих груп підприємств, згодом став застосовуватися при вирішенні все більш широкого кола завдань: аналізі конкурентоспроможності держави, регіону, галузі; як основа загальнодержавної промислової політики; як основа взаємодії великого і малого бізнесу.