Економетрична модель оцінки якості інтегрованої звітності - Безверхий, Костянтин (Вісник Економіки, 2019)
Окреслено питання оцінки якості інтегрованої звітності суб’єктів господарювання за допомогою економетричної моделі. Встановлено, щоеконометрична модель оцінки якості інтегрованої звітності є надійнимінструментом її оцінки. Предметом дослідження є економетрична модельоцінки якості інтегрованої звітності. Об’єктом цього дослідження є якістьінтегрованої звітності. Метою дослідження є побудова економетричноїмоделі оцінки якості інтегрованої звітності. Для досягнення визначеної мети в дослідженні пропонується вирішити такі завдання:1) виділити критерій для побудови економетричної моделі оцінки якості інтегрованої звітності;2) проаналізувати зміну показників, які впливають на якість інтегрованого звіту;3) побудувати кореляційну матрицю зв’язку критеріїв, включених в інтегрований звіт;4) визначити вплив показників, включених в інтегрований звіт, на йогозагальну оцінку;5) проаналізувати результати побудови економетричної моделіоцінки якості інтегрованої звітності. Методи дослідження– аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, ідеалізація, узагальнення та моделювання– використовувалися для побудови економетричної моделі оцінки якості інтегрованої звітності суб’єктів господарювання. Теоретичне обґрунтування і розробка практичних рекомендацій щодо оцінки якості інтегрованої звітності за допомогою економетричної моделі актуальна й важлива для користувачів такої звітності. Наведено результати міжнародних щорічних конкурсів з оцінки якості інтегрованої звітності європейських суб’єктів господарювання і підприємств Південної Африки. Особливо актуальне значення впровадження економетричної моделі оцінки якості інтегрованої звітності має для країн з перехідною економікою. Запропоновано підходи до оцінки якості інтегрованої звітності за допомогою економетричної моделі. Отримані результати є підґрунтям для виведення інтегрованої звітності суб’єктів господарювання на якісно новий рівень. Сфера застосування результатів дослідження рекомендується всім суб’єктам господарювання під час підготовки, складання, подання та оприлюднення інтегрованої звітності. Зроблено висновки та окреслено перспективи подальших досліджень в напрямі використання ще трьох критеріїв для побудови економетричної моделі оцінки якості інтегрованої звітності, а саме: 1) розкриття інформації про діяльність у сфері сталого розвитку;2) відповідність рекомендаціям Міжнародної ради з інтегрованої звітності; 3) взаємодія із зацікавленими сторонами.