Науково-інноваційна сфера як об’єкт формування інноваційної інфраструктури розвитку сучасного суспільства - Погріщук, Борис; Хвічія-Дуве, Георгій (Вісник Економіки, 2019)
Розкрито соціально-економічний контент розвитку науково-інноваційної сфери формування інфраструктури сучасного суспільства. Розвинуто ідею формування інноваційної інфраструктури на засадах реалізації концепції інноваційної модернізації суспільно-економічної системи. Доведено, що формування інноваційної інфраструктури інноваційного розвитку у контексті використання теорії модернізації суспільства асоціюється з його оновленням та впровадженням новітніх форм господарської діяльності та їх втіленням у техніко-технологічній, соціально-економічній і духовно-культурній структурах суспільства, що обумовлює потребу розробки і реалізації економічної моделі інноваційної політики модернізаційного типу; розширення залучення інвестиційних ресурсів, у тому числі шляхом виконання посередницької функції інфраструктурними інститутами. При цьому розвиток науково-інноваційної сфери сприяє формуванню національного потенціалу, що забезпечує розробку та впровадження власних інноваційних продуктів й гарантує національну ідентичність. Визначено, що для розвитку інноваційної інфраструктури сучасного суспільства необхідно реалізувати низку організаційно-економічних заходів, передусім щодо розширення потенціалу його науково-інноваційної сфери, основними серед яких є: вирішення соціально-економічних проблем держави й підвищення життєвого рівня населення; фінансове забезпечення та зростання якості наукових досліджень; формування ринкової інфраструктури; розширення інтеграційних зв’язків між навчальними закладами, науковими та виробничими організаціями; розвиток територіальної організації та інституційне забезпечення науково-інноваційної сфери, зростання рівня інвестиційної привабливості держави у міжнародному просторі.