Ідентифікація причин та потенційних наслідків фінансового шахрайства - Кізима, Тетяна; Кізима, Андрій (Вісник Економіки, 2019)
Мета. Метою статті є дослідження основних причин та ідентифікація потенційних наслідків фінансового шахрайства як глобального економічного явища.Методи. При дослідженні передумов, найвагоміших причин та ймовірних насліднів фінансового шахрайства були використанні такі загально-наукові методи як аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, узагальнення.Результати. дослідження довело, що у вітчизняній фінансовій науці та практиці проблемі фінансового шахрайства приділяється недостатньо уваги. Виокремлено серед найважливіших причин виникнення фінансового шахрайства причини економічного, морально-психологічного, нормативно-правового та інфраструктурно-організаційного характеру.Констатовано, що фінансове шахрайство чинить негативний вплив на економіку країни, завдаючи їй загалом та добробуту її громадян зокрема багатомільйонних збитків. Акцентовано на необхідності комплексного застосування двох видів оцінок таких наслідків: кількісної (яка передбачає розрахунок матеріальної шкоди, економічних збитків та упущеної економічної вигоди через вчинені шахрайські дії) та якісної (котра сприяє логічному обґрунтуванню обставин, до яких призвели шахрайські дії, та проявляється у зміні іміджу, репутації, інвестиційної привабливості організації) з метою ідентифікації наслідків фінансового шахрайства.Висвітлено, що основними передумовами (факторами) виникнення фінансового шахрайства є: можливість вчинення шахрайських дій, стимул або тиск до вчинення таких дій та виправдання цього злочину (так званий «трикутник» шахрайства), тому одним із найважливіших завдань як на рівні держави, так і господарюючих суб’єктів та фізичних осіб має стати нейтралізація цих факторів шляхом упровадження ефективних механізмів контролю за недопущенням можливості виникнення ризику шахрайських дій у будь-якій сфері суспільно-економічних відносин загалом та фінансових зокрема.Перспекитви. У подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на системному аналізі найбільш типових різновидів фінансового шахрайства, які мають місце в Україні. На наше переконання, це сприятиме формуванню низки заходів, спрямованих на подолання цього негативного явища.