Генезис ролі активу в різних концепціях балансових теорій - Романів, Ростислав (Вісник Економіки, 2019)
Вступ. Історія розвитку бухгалтерського обліку завжди напряму залежала від потреб користувачів такої інформації, які формували запити до бухгалтерської звітності, що була основою процесу прийняття управлінських рішень. Вказаний історичний процес сприяв появі різних балансових теорій, де активи підприємства відображались диференційовано як в розрізі суспільних запитів, так і окремих груп зацікавлених осіб. Саме розуміння діалектики формування таких запитів визначає процес відображення облікових об’єктів в цілому та активів підприємства зокрема. Мета статті. Метою статті є дослідження генезису балансових теорій та визначення переліку чинників, які здійснювали вплив на розуміння сутності активів підприємства. Історичний підхід до дослідження дає змогу визначити тенденції розвитку і прогнозувати формування підходів до складання балансу в майбутньому. Методи. Для досягнення зазначеної мети застосовувались загальнонаукові методи, що використовуються як на емпіричному, так і на теоретичному рівні дослідження. Методи аналізу застосовувались для порівняння визначення сутності статичної та динамічної балансових теорій в різних наукових викладках. Історичний метод використовувався для розуміння логіки розвитку вказаних теорій. Методи моделювання та абстрагування застосовувались для розгляду різних ситуацій, пов’язаних з відображенням активів у різних теоретичних конструкціях балансу. Результати. В статті розглянуто розвиток статичної та динамічної балансових теорій в розрізі вчень різних науковців та дано критичний аналіз компромісних варіантів. Доведено домінуючий вплив суперечливих інтересів різних груп користувачів бухгалтерської інформації на формування варіантів динамічного статичного балансів. Вперше визначено особливості відображення активів в цілому та нематеріальних зокрема в межах юридичної й економічної концепцій досліджуваних теорій. Визначено ризики, які несуть компромісні підходи до формування вітчизняного балансу, та окреслено шляхи їх подолання. Перспективи. Для підвищення рівня об’єктивності та суттєвості інформації щодо активів, представленої у бухгалтерській звітності, необхідний пошук компромісних варіантів між юридичною й економічною концепціями в межах окремих балансових теорій. Дослідження засвідчили, що намагання синтезувати самі балансові теорії і звести їх в один звітний документ наштовхуються на претензії з боку користувачів, які мають різнонаправлені інтереси. Розгляд питань стосовно пріоритетності формування балансу на користь зацікавлених осіб дозволяє стверджувати про необхідність складання звітності стосовно конкретної мети: платоспроможності, інвестиційної привабливості тощо.