Передумови стратегічного планування інноваційного розвитку підприємств - Свидрук, Ірена (Вісник Економіки, 2020)
Вступ. Ефективна діяльність підприємства у висококонкурентному середовищі вимагає систематичного перегляду існуючих стратегій щодо вибору ринкових перспектив або формування інноваційного продуктового профілю.Конкурентоспроможний розвиток підприємства потребує використання гнучких стратегічних інструментів стимулювання розробки, виробництва і трансферу інновацій, що дозволяє системно підвищувати якість виробництва та сприяє зростанню його капіталізації.Мета дослідження полягала в обґрунтуванні науково-прикладних засад стратегічного планування інноваційного розвитку підприємства як засадничого підґрунтя його конкурентоспроможності.Методи. В основу аналізу покладено системний, структурно-функціональний і синергетичний підходи. Використано універсальні методи формальної логіки і наукової абстракції, базові засади дослідження інноватики, інвестології.Результати. Розглянуто передумови обрання підприємствами різних типів інноваційних стратегій. Виявлено, що визначальною особливістю їх якісної побудови є вміння менеджерів оперувати великими масивами інформаційних потоків для прогнозування тенденції розвитку економіки, зосередження на розкритті інноваційного потенціалу підприємства і адекватній розробці стратегії випереджального захоплення ринку. Проаналізовано стратегії інноваційного зростання з точки зору довгострокових перспектив і життєвого циклу інноваційного бізнесу. Виявлено стилі управління, які можуть спричинити чи наблизити настання організаційної кризи наступного етапу інноваційного бізнесу та запропоновано ймовірні шляхи управлінського втручання для попередження негативних наслідків.Запропонована логіка стратегії інноваційного розвитку підприємства охоплює первинне виокремлення інноваційної складової та покрокове розгалуження цілей з відповідним визначенням методів їхнього досягнення на наступному рівні стратегічного планування.Перспективи. Подальші дослідження доцільно зосередити на визначенні передумов стратегічного планування та пріоритетів інноваційного розвитку економіки України.Ключові слова: інновації; стратегування; диверсифікація; новаторські розробки; життєвий цикл; ринкова експансія.