Інвестиційний потенціал національної економіки: бібліографічний аналіз - Москаленко, Богдан; Боровик, Олександр; Решетняк, Ярослав (Вісник Економіки, 2020)
Вступ. Проблема залучення іноземних інвестицій, що спрямовані на створення нових робочих місць та доданої вартості в Україні, є актуальною від моменту проголошення незалежності і дотепер. Прийнято вважати, що економіка України має безмежний потенціал для залучення якісних довгострокових інвестицій, враховуючи географічне положення та природні ресурси. Водночас динаміка абсолютних і відносних показників залучення прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну одна з найгірших у регіоні. З огляду на це актуальною є проблема розуміння сутності поняття «інвестиційний потенціал національної економіки» (ІПНЕ) та підходів до його оцінювання.Мета дослідження – огляд сучасних зарубіжних та вітчизняних публікацій на тему дослідження сутності ІПНЕ та підходів до його оцінювання.Результати. У вибірку бібліографічного аналізу публікацій на тематику ІПНЕ були включені найбільш цитовані публікації в журналах, індексованих міжнародними науковометричними базами. Серед останніх публікацій на цю тематику найбільш поширеними є дослідження ІПНЕ країн, що розвиваються. Науковці віддають перевагу статистичним методам аналізу, що дають змогу враховувати значну кількість незалежних змінних у динаміці. Об’єктом дослідження найчастіше є національні економіки країн, що розвиваються. Так, згідно з даними UNCTAD [1], протягом останнього десятиліття саме ця група країн показує кращу динаміку інвестиційної активності (як країни, що приймають, так і країни-інвестори). З огляду на це у рамках дослідження автори акцентували увагу на дослідженнях,які стосуються країн, що розвиваються. Оцінювання ІПНЕ в контексті проблеми заохочення залучення ПІІ є найбільш поширеним напрямком досліджень вказаної тематики. Автори публікацій звертають увагу на основні детермінанти, що переконують інвесторів приймати рішення на користь певної території.Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на удосконалення підходів до оцінювання ІПНЕ шляхом врахування соціокультурних детермінантів конкретної країни у статистичних моделях оцінювання. Така незалежна змінна дасть змогу збільшити статистичну значимість результатів аналізу.Ключові слова: інвестиції; прямі іноземні інвестиції; інвестиційний потенціал; оцінювання інвестиційного потенціалу; національна економіка.