Чинники фінансової нестабільності в Україні - Чирак, Ірина (Вісник Економіки, 2020)
Вступ. Економіка України функціонує в умовах підвищеної фінансової нестабільності, явища якої мають глобальний характер і притаманні економікам більшості країн світу. Найбільші втрати від фінансової нестабільності притаманні Україні, що робить актуальним дослідження чинників, які зумовлюють фінансову нестабільність і спричиняють масштабні втрати ВВП України.Мета: узагальнити теоретичні підходи до визначення чинників фінансової нестабільності, оцінки їхніх негативних наслідків на економічну динаміку та виявити ключові чинники фінансової нестабільності в Україні.Методи дослідження. Методичною основою дослідження є загальнонаукові та економіко-статистичні методи: аналіз, синтез, індукція та дедукція, табличний і графічний методи – для дослідження чинників виникнення фінансової нестабільності та величини втрат економіки; абстрактно-логічний та економіко- математичний – для визначення впливу фінансової нестабільності та динаміку ВВП; позитивний і нормативний – для дослідження світового досвіду з подолання фінансової нестабільності.Результати. Розглянуто чинники, які породжують нестабільність в економіці України та встановлено сильний дестабілізаційний вплив екзогенних чинників на економічну динаміку. Виявами підвищеної фінансової нестабільності є хронічна девальвація гривні, циклічні сплески інфляції та фінансово-економічні кризи.З’ясовано, що значні спади виробництва відбуваються під впливом чинників, зумовлених загостреннями в економіці країн, що є важливими торговельними і фінансовими партнерами України та негативної кон’юнктури світових цін на сировинних ринках. У результаті високої відкритості української економіки динаміка зовнішньоторговельних операцій сприяє або гальмує зростання ВВП.Обґрунтовано, що ключовим чинником фінансової нестабільності в Україні є структурна і виробнича недосконалість, що зумовлює фінансову залежність економіки від коливань світових цін на сировину, яка становить вагому частку у ВВП і є основним експортним товаром. Для забезпечення сталого економічного зростання і фінансової стабільності необхідно змінити виробничу спеціалізацію у бік нарощування випуску й експорту продукції з високою доданою вартістю.Перспективи. Перспективність здійснення подальших досліджень полягає в аналізі та оцінюванні структурних недоліків української економіки, що породжують її високу залежність від світової кон’юнктури та вироблення рекомендацій, спрямованих на досягнення фінансової стабільності та економічного зростання.Ключові слова: бюджетний дефіцит; державний зовнішній борг; міжнародні резерви; доларизація економіки; монетарна політика; інфляція; світові ціни; структура економіки