Концепція розбудови підприємств енергосервісного ринку - Брич, Богдан (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. У процесі розвитку галузей економіки значення сегмента енергозбереження для соціально-економічного розвитку України полягає у зменшенні енергетичного та екологічного навантаження. В результаті цього зростає роль енергосервісу для паливно-енергетичного сектору. У світовій практиці механізм енергосервісу є одним із найбільш ефективних заходів енергозберігання та оптимізації енерговитрат компаній та житлово-комунальної сфери. Відповідно до цього, фінансування заходів енергозберігання на основі енергосервісу для вітчизняних підприємств є тим напрямком розвитку, який вирішує важливі проблеми щодо зменшення витрат компанії на енергетичну складову їхнього функціонування.Методи дослідження. Методичною основою дослідження є загальнонаукові та економіко-статистичні методи, зокрема: аналізу, синтезу, узагальнення, схематичної та графічної візуалізації – для формування концептуальних основ розбудови підприємств енергосервісного ринку і визначення структури та особливостей енергоспоживання, компонентів концепції розбудови ринку енергосервісу; індукції, дедукції, діалектичного аналізу.Результати дослідження. У статті розглянуто заходи щодо забезпечення енергоефективності у паливно-енергетичному комплексі України. Промислові підприємства для виробництва продукції споживають значні обсяги енергетичних ресурсів (електроенергії, теплоенергії). Однією із проблем у посиленні енергозбереження підприємств є зношеність енергообладнання. Внаслідок цього зростає значення розвитку співпраці між промисловими підприємствами та енергосервісними компаніями.Розбудова ринку енергосервісу в Україні сприятиме зростанню кількості учасників ринку та асортименту послуг енергосервісу; формуванню механізму фінансово-кредитної підтримки розвитку енергосервісу; створенню національних стандартів енергоефективності за окремими галузями економіки; створенню національної стратегії енергозберeження на основі енергосервісу; широке залучення місцевих органів самоврядування до енергосервісних заходів. У статті запропоновано концепцію розбудови ринку енергосервісу. За основу концепції взято визначення її складових: необхідності, можливостей та результативності. Охарактеризовано основні драйвери концепції та напрями її реалізації. Доведено, що єдина концепція розбудови ринку енергосервісу забезпечить чітку стратегію зростання економічного потенціалу галузі й рентабельність інших галузей економіки.Перспективи. Перспективність здійснення подальших досліджень полягає у формуванні на рівні державного управління чіткої та ефективної стратегії енергоефективності економіки країни.