Криптовалюта як об’єкт обліку і джерело економічних вигод - Крупка, Ярослав; Окренець, Володимир (Вісник Економіки, 2021)
Криптовалюта і пов’язана з нею діяльність в Україні не врегульована спеціалізованими нормативними документами. Натомість в обліковій практиці вітчизняних підприємств все частіше застосовуються операції із валютою«crupto». Від правильності відображення таких операцій залежить достовірність фінансової звітності, повнота сплати податків, а отже, величина доходів і прибутку підприємств.Метою дослідження є аналіз особливостей формування та руху криптовалюти, визнання її як об’єкта обліку, обґрунтування подальшої облікової оцінки та впливу на результати діяльності.Методи. Задля досягнення поставленої мети були застосовані такі методи, як спостереження, порівняння, аналогія, групування та класифікація, абстрагування та конкретизація, аналіз та синтез, табличний та структурно-логічний методи. Інформаційною базою дослідження є наукові напрацювання вітчизняних та зарубіжних науковців і фахівців, власний досвід та спостереження. Результати. Розглянуто сутність криптовалюти як об’єкта обліку та джерела економічних вигод. Визначено та систематизовано можливості та переваги використання криптовалюти в різних сферах економіки. Зіставлені роль і значення криптовалюти із функціями грошей.Проаналізовано можливість віднесення криптовалюти до певного виду активів підприємств відповідно до МСБО та П(С)БО. Обґрунтовано особливості оцінювання та облікового відображення криптовалюти як нематеріального активу. Визначено проблеми оподаткування операцій із криптовалютою та запропоновано певні рішення до моменту нормативного врегулювання цього питання.