Торговельно-економічне співробітництво України та Канади в контексті Угоди про вільну торгівлю - Кривенко, Надія (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Поглиблення торговельно-економічного співробітництва між країнами залишається одним з рушіїв їхнього економічного розвитку, особливо в умовах глобалізації. Так, розвинені країни є найбільшими експортерами та імпортерами на світовому ринку, причому увага зосереджується на продажу готової продукції. Розвитку торгівлі значною мірою сприяє укладання регіональних торговельних угод між країнами, оскільки питання торговельної політики є одним з основних, причому враховується і ступінь переробки продукції, і зазначаються терміни лібералізації, і розміри квот і ін. Україна також намагається диверсифікувати експорт та нарощувати його обсяги у результаті укладання Угод про вільну торгівлю, зокрема з Канадою.Мета статті полягає у дослідженні торговельно-економічних відносин України та Канади з урахуванням Угоди про вільну торгівлю, а також визначення комплементарності товарної структури торгівлі цих країн.Методи. В роботі застосовано методи теоретичного узагальнення, аналізу, економіко-математичного моделювання, порівняння та ін.Результати. В статті зазначено збільшення кількості РТУ у світі між країнами різних континентів та рівнів економічного розвитку, зокрема на прикладі України та Канади. Розглянуто розвиток співробітництва між цими країнами через дослідження нормативно-правових документів, укладених ними, та динаміки двосторонньої торгівлі. Зазначено укладання РТУ Канадою та Україною з іншими країнами, з виділенням найбільш впливових угод, зокрема НАФТА та ЮМСКА. Проаналізовано товарну диверсифікацію експорту та імпорту Канади, двосторонню торгівлю з Україною, яка збільшилась як загалом, так і в останні роки після укладання Угоди, виділено торгівлю агропродовольчою продукцією. Також розраховано результуючі показники розвитку торгівлі між країнами, визначено рівень комплементарності товарної структури зовнішньої торгівлі України та Канади, що свідчить про перспективу розвитку співробітництва між ними. Розглянуто питання лібералізації в контексті укладеної Угоди про вільну торгівлю, вимоги щодо експорту, представлено можливі наслідки для України, як результат укладеної Угоди, а також – заходи, що сприяютимуть поглибленню торгівлі. Перспективи. Надалі варто зосередитись на дослідженні торгівлі окремих галузей, товарної диверсифікації експорту та шляхів її поглиблення, а також конкурентоспроможності продукції та можливостей збільшення спільного експорту Канади та України.