Роль видатків місцевих бюджетів України у забезпеченні соціально-економічного розвитку регіонів - Савчук, Світлана; Дем’янюк, Антоніна; Гупаловська, Мирослава (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Сучасні тенденції зростання попиту на суспільні блага на місцевому рівні супроводжуються збільшенням обсягів видатків місцевих бюджетів на їхнє фінансове забезпечення. Трансформаційні перетворення в Україні, у результаті яких зросла роль місцевих бюджетів, зумовлюють необхідність забезпечення чіткого розподілу видів податкових надходжень між рівнями бюджетної системи з урахуванням напрямів здійснення видатків місцевих бюджетів та впровадження дієвого механізму ефективного здійснення видатків місцевих бюджетів з метою забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів.Мета дослідження полягає в обґрунтуванні науково-практичних засад ролі видатків місцевих бюджетів України у забезпеченні соціально-економічного розвитку регіонів.Методи дослідження базуються на діалектичному методі наукового пізнання і системному підході до вивчення питань видатків місцевих бюджетів України в умовах бюджетної децентралізації з використанням методів наукових абстракцій та аналогій, аналізу й синтезу, економіко-статистичного аналізу для дослідження ролі видатків місцевих бюджетів у забезпеченні соціально-економічного розвитку регіонів.Результати. Розглянуто та визначено напрями діяльності органів місцевої влади в контексті регулювання соціально-економічного розвитку регіонів. Досліджено систему показників, за якими здійснюється моніторинг соціально-економічного розвитку регіонів. Проаналізовано видатки місцевих бюджетів України соціального спрямування та видатки на економічну діяльність у контексті визначення їхнього впливу на соціально-економічний розвиток регіонів. Визначено роль регіональних цільових програм як важливого засобу ефективного застосування програмно- цільового бюджетування. Окреслено напрями посилення впливу видатків місцевих бюджетів у визначенні та забезпеченні пріоритетів соціально-економічного розвитку регіонів.Перспективи. Подальші дослідження важливо зосередити на підвищенні ефективності використання коштів місцевих бюджетів у контексті забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів.Ключові слова: видатки місцевих бюджетів, бюджетна децентралізація, соціально-економічний розвиток регіону, видатки соціального спрямування, видатки на економічну діяльність, регіональні цільові програми.