Сучасні тенденції віртуалізації світового фондового ринку - Сохацька, Олена; Кухтин, Ольга (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Стрімкий розвиток новітніх інформаційних і фінансових технологій зумовив кардинальні зміни в процесі торгівлі цінними паперами. Ефективне впровадження та використання різноманітних цифрових технологій зберігання, обробки й передачі інформації сприяло швидкій трансформації світового фондового ринку. Відбувся перехід світового фондового ринку у віртуальний простір. Постала наукова потреба теоретичного обґрунтування процесу віртуалізації світового фондового ринку, виокремлення його основних тенденцій та аспектів.Мета дослідження – теоретичне обґрунтування гіпотези щодо неминучості процесів віртуалізації світового фондового ринку та виокремлення основних тенденції перебігу цього процесу.Методи дослідження. Наукове дослідження здійснено за допомогою таких методів, як: аналіз та синтез для вивчення різноманітних аспектів цифрової трансформації світового фондового ринку; компаративний аналіз – для виокремлення основних тенденцій його віртуалізації; табличний та графічний методи для наочного подання матеріалу.Результати. В процесі наукового дослідження проаналізовано зміни на світовому фондовому ринку, які відбулися та постійно відбуваються під впливом застосування новітніх інформаційно-комунікаційних технологій. Обґрунтовано неминучість процесу віртуалізації світового фондового ринку та виокремлено основі тенденції цього процесу. Зазначено, що стрімкий розвиток інформаційно- комунікаційних технологій забезпечив можливість доступу до фондових ринків у режимі реального часу та дав змогу подолати обмеження, пов’язані з розміром торговельного майданчика і кількістю учасників, та миттєво переміщувати капітал з однієї точки планети в іншу. Окреслено, що електронна торгівля фінансовими інструментами створила принципово нові можливості для учасників торгівлі. Вказано, що період Індустрії 4.0. характеризується зменшенням кількості емітентів на фондових біржах, що належать до групи індустріальних компаній і, відповідно, збільшенням кількості компаній, що характеризують постіндустріальну епоху розвитку суспільства. Досліджено зміни на фондовому ринку, спричинені пандемією COVID-19. Акцентовано увагу на підвищенні ризиковості проведення операцій з цінними паперами та потребі забезпечення захисту систем від комп’ютерних збоїв та кібератак.Перспективи. Враховуючи актуальність зазначеної тематики і наявні наукові напрацювання, доцільним є продовження наукових досліджень процесу віртуалізації фондового ринку, зумовленого використанням учасниками ринків більш нового та постійним удосконаленням наявного програмного та апаратного забезпечення, застосуванням новітніх технологій та засобів передачі даних.