Формування ефективної політики погашення дебіторської заборгованості на підприємстві - Здреник, Василь (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Підприємства торгівлі в сучасних умовах суттєво наростили обсяги своєї діяльності. Проте невизначеність зовнішнього середовища та наявність різноманітних проблем в економіці загалом створюють перепони для своєчасного виконання зобов’язань. Це викликає необхідність формування ефективної політики погашення дебіторської заборгованості на підприємстві.Мета. Мета дослідження полягає в обґрунтувані теоретичних засад і наданні практичних рекомендацій щодо формування ефективної політики погашення дебіторської заборгованості на підприємствах торгівлі.Методи дослідження. Для встановлення й ідентифікації етапів формування політики погашення дебіторської заборгованості та її складових елементів використано аналітичну емпірику з орієнтацією на наявні вихідні умови та зарубіжний досвід. У досліджені використано метод оцінювання та узагальнення для: розробки й обґрунтування пропозицій, спрямованих на вирішення проблеми визнання дебіторської заборгованості безнадійною та обґрунтування підходу до класифікації резервів і розрахунку резервів сумнівних боргів.Результати. Сформовано концептуальний підхід до впровадження ефективної політики погашення дебіторської заборгованості торговельних підприємств. У досліджені обґрунтовано, що ефективний розвиток торговельного підприємства можливий завдяки поєднанню таких важливих компонентів його діяльності, як якісна інформаційна база управління та дієва політика щодо погашення дебіторської заборгованості. Результатом дослідження є також обґрунтування етапів формування політики погашення дебіторської заборгованості, розробка пропозицій щодо її оцінювання та формування резервів сумнівних боргів.Перспективи. Перспективним напрямом подальших досліджень є розвиток методики аналізу дебіторської заборгованості за фактичними показниками, дослідження можливостей поліпшення комунікативних зв’язків і формування інформаційної підтримки торгово-технологічних процесів на базі використання сучасних інформаційних систем.Ключові слова: торговельне підприємство; політика погашення дебіторської заборгованості; облікова політика; удосконалення; ефективність.