Удосконалення важелів управління діджиталізаційними ризиками економічної безпеки та формування кібербезпеки облікової системи - Василішин, Станіслав (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. ХХІ ст. – ера інформаційного суспільства, яка радикально змінила умови життя і розвитку суб’єктів бізнесу. Саме тому нині стрімко розвивається окремий напрямок економічних досліджень, пов’язаний з розробкою заходів щодо зміцнення економічної безпеки підприємств у діджиталізованому світі.Мета дослідження полягає в оцінюванні стану та розробці шляхів удосконалення важелів управління діджиталізаційними ризиками економічної безпеки і формування кібербезпеки облікової системи підприємств.Методи. Для досягнення визначеної мети використано різні методи та прийоми: системного підходу (розробка адаптивної системи забезпечення кібербезпеки як функції служби економічної безпеки підприємства); аналізу і синтезу (визначення діджиталізаційних ризиків та характеру їх впливу на обліково- аналітичне забезпечення); монографічний (ідентифікація компонент інформаційної безпеки). З метою глибокого аналізу поглядів професійного середовища на окремі аспекти обліково-аналітичного забезпечення економічної безпеки в цифровому світі проведено всеукраїнське експертне опитування – анкетування працівників бухгалтерських служб, науковців та здобувачів освітніх ступенів «Місце економічної безпеки в системі обліково-аналітичного забезпечення управління підприємствами і трансформація бухгалтерської професії в цифровому світі», що тривало протягом 2019–2020 рр. і охопило 858 респондентів, серед яких 62,1 % становлять бухгалтери-практики провідних підприємств Східної України. У процесі експертного опитування розроблено методику анкетування безповторної типової вибірки респондентів. Оскільки у вибіркову сукупність у тій чи іншій пропорції, обов’язково потрапили представники всіх груп, типізація генеральної сукупності дозволила виключити вплив міжгрупової дисперсії на середню помилку вибірки, яка в цьому випадку визначається тільки внутрішньо-груповою варіацією.Результати. проаналізовано структуру та типи основних правопорушень у галузі кібербезпеки українських підприємств. На основі результатів всеукраїнського експертного опитування-анкетування бухгалтерів визначено вагомість окремих груп та структуру діджиталізаційних ризиків обліково-аналітичного забезпечення. розкриті технічний, програмний, інформаційний, кадровий та організаційний компоненти інформаційної безпеки підприємств. розроблена адаптивна система забезпечення кібербезпеки підприємства на основі виокремлення експертної групи з інформаційної безпеки, яка є складовою служби економічної безпеки і виконує функції моніторингу кіберзагроз, координації тактичних дій та формування стратегій кіберзахисту підприємств або залучення послуг ІТ-компаній інтеграторів. На основі моделювання заходів із реагування та нівелювання кіберзагроз інформаційної безпеки на різних стадіях кібератак запропоновано реалізацію попереджувального, реакційного, захисного і прогностично-моніторингового етапів кіберзахисту.Перспективи. потенційний успіх підприємства в умовах трансформаційних змін економіки у процесі діджиталізації прямо залежатиме від зміни бухгалтерської парадигми, яка є основним елементом модифікацій щодо бізнес-процесів, і головним джерелом задоволення інформаційних потреб усіх груп стейкхолдерів, пов’язаних з економічною безпекою підприємницьких структур.Ключові слова: діджиталізація, економічна безпека, кібербезпека, діджиталізаційні ризики, облікова система, підприємство.