Особливості бюджетування в класичному університеті як умова фінансової автономії - Лютий, Ігор; Білявська, Ольга (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Стаття присвячена вивченню нових підходів в управлінні фінансами класичних університетів, а саме: впровадженню бюджетування, що орієнтоване на результат. Актуальність дослідження посилюється тим, що технології бюджетування ефективно застосовувати в умовах фінансової автономії університетів, що зумовлює необхідність переорієнтації усієї управлінської системи на досягнення цілей стратегічного розвитку та узгодження можливості розвитку класичного університету з наявними обсягами фінансування.Мета. полягає у визначенні методологічних особливостей впровадження технологій бюджетування, що орієнтовані на результат у класичних університетах України.Результати. поглиблено методичні підходи щодо впровадження технологій бюджетування в класичних університетах України в умовах фінансової автономії. проаналізовано зміст поняття бюджетування. розкрито роль організаційної складової у запровадження бюджетування орієнтованого на результат. Охарактеризовано процес розподілу фінансових повноважень та відповідальності за центрами прийняття фінансових рішень. Визначено коло відповідальних осіб за прийняття фінансових рішень. Запропоновано підходи щодо аналізу виконання бюджету загалом по університету, зокрема доцільно проводити аналіз за чотирма напрямками: за статтями соціального блоку; за статтями інноваційного та технічного розвитку; за статтями комунікації і мобільності співробітників; за статтями інших поточних витрат. Отримані аналітичні звіти про виконання бюджетів структурних підрозділів (інститутів, факультетів та ін.) передаються для подальшої роботи в службу внутрішнього фінансового аудиту. результатом контрольних процедур має бути комплекс заходів, спрямованих на усунення негативних тенденцій у розвитку кожного структурного підрозділу, перелік винних осіб (з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень) і чинників, які найбільше впливають на фінансовий стан закладу. Таким чином, запровадження бюджетування, що орієнтоване на результат, дасть змогу не тільки ефективно планувати, а й зважено підходити до виконання кошторисів.Ключові слова: бюджетування, бюджетування, орієнтоване на результат, бюджет структурного підрозділу, фінансова автономія, класичний університет.