Класифікація кіберризиків у бухгалтерському обліку - Муравський, Володимир; Починок, Наталія; Фаріон, Володимир (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Ускладнення інформаційних процесів в бухгалтерському обліку та удосконалення комп’ютерно-комунікаційних технологій призвели до варіювання кіберзагроз облікової інформації. Традиційна класифікація кіберзагроз не враховує багатоаспектність бухгалтерського обліку, а тому є малоінформативною для цілей організації ефективного кіберзахситу підприємств.Мета статті полягає в удосконаленні класифікації кіберризиків через узагальнення та систематизацію кіберзагроз, актуальних для облікової інформації.Методи. У процесі дослідження систематизації варіативних кіберзагроз у бухгалтерському обліку застосовані загальнонаукові емпіричні, логічні та історичні методи пізнання соціально-економічних процесів. Наукова стаття ґрунтується на базі загальних методів вивчення соціально-економічної інформації з позиції обліку та кібербезпеки. Інформаційною основною наукового дослідження є історичні джерела, що стосуються класифікації кіберризиків, наукові напрацювання вітчизняних та зарубіжних учених щодо поділу ризиків, що загрожують обліковій інформації, на види тощо.Результати. Доведено, що для ефективного кіберзахисту підприємств необхідне оперативне та адаптивне врахування варіативних кіберзагроз у бухгалтерському обліку. Удосконалено класифікацію кіберзагроз облікової інформації за рахунок виокремлення класифікаційних критеріїв: випадковості, цілеспрямованості, інформаційного та фінансового інтересу, територіальності, джерела виникнення, походження, об’єктності, предметності, масштабності, форми реалізації, кримінальності, аспектності, пролонгованості, латентності, ймовірності, наслідків. Обґрунтовано важливість використання наведеної класифікації кіберризиків, яка всебічно характеризує кіберзагрози облікової інформації, для цілей вироблення заходів їхнього попередження, уникнення та усунення потенційних наслідків.Перспективи. З метою організації кібербезпеки підприємств важливим є удосконалення класифікації користувачів облікової інформації для цілей врахуванням варіативності кіберзагроз, що потребує подальших досліджень та вироблення комплексу дій із забезпечення кіберзахисту системи обліку.Ключові слова: облік, кібербезпека, класифікація кіберзагроз, кіберризики облікової інформації.