Методичні засади аналізу поняття «організаційно- економічний механізм державно-приватного партнерства» - Кузнєцова, Анжела; Маслов, Владислав (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. протягом останніх років в Україні актуалізувалося завдання щодо забезпечення багатогранної співпраці держави та приватного бізнесу. Формування ефективних засад реалізації державно-приватного партнерства зумовлює необхідність детального вивчення сутності, характеристик та принципів його організаційно-економічного механізму.Мета. Метою статті є відображення та аналіз методичних засад визначення сутності та основ формування організаційно-економічного механізму державно- приватного партнерства.Методи. Для досягнення визначеної мети застосовано комплекс загальнонаукових методів: теоретичного узагальнення – для визначення методичних засад та сутності організаційно-економічного механізму державно- приватного партнерства, метод наукової абстракції – для виокремлення складових та результатів організаційно-економічного механізму співпраці держави та бізнесу, абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення та формулювання висновків.Результати. під час проведеного аналізу методичних засад поняття «організаційно-економічний механізм державно-приватного партнерства» визначено підґрунтя дослідження методології розвитку системи відносин державно- приватного партнерства на основі концепції організаційно-економічного механізму реалізації державно-приватного партнерства. Описано завдання і процеси, які найбільш точно характеризують складові організаційного та економічного механізмів і охоплюють формування корпоративної стратегії, дивідендної політики, оргструктури управління, вдосконалення системи оплати праці, участь у раді директорів, вороже поглинання, отримання повноважень за довіреностями та банкрутство. Виокремлено основні завдання економічного механізму, до яких належать: забезпечення прибутковості системи налагодження взаємовигідної співпраці елементів системи, у результаті якого єдиний центр має забезпечити баланс цілей горизонтальної інтеграції та вертикального управління, а також оптимізувати внутрішньо-системні трансакційні й організаційні витрати та взаємовигідну співпрацю елементів системи, що передбачає інтеграцію їхньої діяльності, яка збільшує їхній потенціал окремо та системи загалом. Зауважено що результатом функціонування економічного механізму є створення умов для високоефективної діяльності за рахунок ефективного управління ресурсами та досягнення ефекту синергії від оптимального їх використання як в окремих елементах, так і в масштабах усієї системи. Висновки. перспективним напрямком дослідження є питання щодо необхідності удосконалення методичних підходів до визначення сутності та змістовної характеристики державно-приватного партнерства як нової форми інтенсифікації розвитку бізнесу в Україні.Ключові слова: державно-приватне партнерство, організаційний механізм державно-приватного партнерства, проєкт партнерства.