Імплементація стратегічного планування в практику управління сучасним медичним закладом: методологічні та прикладні аспекти - Мельник, Алла; Радзивілюк, Леонід (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Демонтаж старої економічної моделі функціонування закладу охорони здоров’я як виключно бюджетної організації, що відбувся під впливом медичної реформи в Україні, обумовив новий характер економічних відносин, необхідність роботи і розвитку лікарень як учасників конкурентного середовища, регіонального або локального ринку медичних послуг, загострив вплив факторів можливостей та загроз. За умов невизначеності, динамічності змін це актуалізує потребу в застосуванні стратегічного планування насамперед на рівні медичних закладів, що надають вторинну і третинну (спеціалізовану) медичну допомогу з метою визначення пріоритетів і концентрації ресурсів на досягненні цілей свого розвитку, що вимагає уваги щодо науково-методологічної бази забезпечення цього завдання.Мета. Мета статті – обґрунтувати необхідність стратегічного планування розвитку закладів охорони здоров’я в умовах медичної реформи та виробити рекомендації щодо його впровадження в практику їхньої управлінської діяльності.Методи дослідження. У процесі виконання дослідження використано методи: індукції і дедукції, системного аналізу – для визначення компонентних складових стратегічного планування на рівні закладу охорони здоров’я, pest-аналізу – для виявлення чинників, що впливають на розвиток закладів охорони здоров’я і чинників, які вказують на необхідність впровадження стратегічного планування в систему менеджменту лікарень, інституціонального та компаративного аналізу – для виявлення особливостей моделей стратегічного планування, SWOT-аналізу, експертних оцінок – для оцінювання внутрішнього і зовнішнього середовища організації, визначення цілей і стратегічних пріоритетів.Результати. На основі аналізу теоретичної бази сформовано авторський підхід до трактування сутнісних характеристик стратегічного планування закладів охорони здоров’я. Оцінено сучасний стан внутрішнього і зовнішнього середовища закладів охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу в умовах реформування охорони здоров’я в Україні, ідентифіковано проблеми. проаналізовано систему планування в медичних закладах такого типу. Виявлено чинники актуалізації проблеми впровадження стратегічного планування на сучасному етапі та доведено необхідність його імплементації в практику управлінської діяльності закладів охорони здоров’я. На основі емпіричного оцінювання, проведеного за допомогою методів експертної колективної комісії, SPEIS-аналізу, SWOT-аналізу, виявлено сильні та слабкі сторони сучасних лікарень, можливості і загрози, ступінь ймовірності та важливості впливу факторів можливостей і загроз на розвиток медичних закладів, на основі чого виявлено критичні проблеми, уточнено місію, визначено основні стратегічні цілі й пріоритети. Запропоновано алгоритм імплементації стратегічного планування в практику управлінської діяльності лікарень, систему стратегій та їхні змістовні характеристики.Перспективи. подальшого дослідження потребують питання організаційного проєктування, пов’язаного з реалізацією стратегій медичних закладів, організації забезпечення виконання стратегій, подолання опору змінам, пов’язаним з реалізацією стратегій, підготовки персоналу до роботи в нових умовах, застосування інших управлінських дій, спрямованих на побудову досконалого механізму стратегічного планування.Ключові слова: стратегія, стратегічне планування, медична реформа, організація планування в закладі охорони здоров’я