Розвиток облікової науки у світлі економічних та соціальних трансформацій - Задорожний, Зеновій-Михайло; Семанюк, Віта (Вісник Економіки, 2021)
Вступ. Однією з невід’ємних складових господарського життя людства є господарський облік – система створення інформації про економічну діяльність, що доводить історія та генезис розвитку облікової науки. Дослідження теоретико- методологічних підходів до функціонування облікової діяльності в минулому та оцінювання сучасних практик крізь призму трансформації суспільного устрою дасть змогу передбачити розвиток облікової науки та практики в майбутньому.Мета дослідження – виявити вплив економічних і соціальних трансформацій людства на розвиток обліку як науки та практичної діяльності, проаналізувати історичні трансформації відображення процесів виробництва та обліку в суспільстві, визначити поняття «обліку» не лише як явища, а й зрозуміти його глибинну сутність, окреслити тренди розвитку облікової діяльності.Методи дослідження. Основними методами дослідження є загальнонаукові емпіричні, логічні та історичні методи пізнання соціально-економічних процесів, історичний та монографічний аналіз, логічний метод, методи порівняння та екстраполяції, а також використовувалися методи групування, узагальнення і класифікації, системного та структурного підходів. У сукупності використані методи дослідження дали змогу зробити достовірні висновки і рекомендації.Результати. Доведено залежність розвитку облікової практики та методики від розвитку суспільних формацій, економічних трансформацій та потреб користувачів. Виокремлено три етапи змін в теорії обліку, які охарактеризовано «обліковими революціями» за аналогією з промисловими та науковими революціями. Генезис розвитку постіндустріального суспільства дав змогу зробити висновок про те, що в середині ХХ ст. формуються основні методологічні принципи нового формаційного укладу, які відрізняються від традиційного індустріалізму, супроводжуються якісною зміною місця теоретичного знання та інформації у суспільстві й економічному житті. На основі аналізу трендів розвитку облікового знання зроблено прогноз його розвитку в постіндустріальному суспільстві.Перспективи. перспективу розвитку облікової науки та методології ми вбачаємо в його переорієнтації на внутрішні потреби управління підприємством, що вимагає креативного і новаторського підходу до створення інформаційних ресурсів, отримання інформації управлінського та прогнозного характеру.Ключові слова: теорія обліку, промислова революція, наукова революція, облікова революція, інформаційні ресурси, індустріальне, аграрне, постіндустріальне суспільство, суспільні трансформації.