Особливості обліку внутрішнього гудвілу - Ясишена, Валентина; Пилявець, Віктор (Вісник Економіки, 2022)
Вступ. Неможливість достовірно встановити вартість підприємств пов’язана з відсутністю методів об’єктивного оцінювання нематеріальної складової підприємства, тобто внутрішнього гудвіла. Внутрішній гудвіл належить до специфічних об’єктів, що пов’язано зі складністю його ідентифікації й оцінювання, а також з встановленням достовірності визнання отримання економічних вигод від його використання. Це загострює актуальність ведення поточного обліку внутрішнього гудвіла на підприємстві.Мета дослідження. Систематизація й удосконалення методичних підходів обліку внутрішнього гудвіла, які варто враховувати для обґрунтування науково- прикладних засад під час оцінювання вартості компанії.Методи дослідження. Теоретичну основу дослідження становлять наукові праці вчених з питань дослідження гудвіла, інтелектуальних активів. Методологічною базою дослідження є загальнонаукові методи (абстрагування, порівняння, узагальнення, групування, систематизації, аналізу, синтезу) – для удосконалення методичних підходів обліку внутрішнього гудвіла. Схематичний метод – для узагальнення нематеріальних ресурсів компанії і зв’язку між ними в обліку та розкриття впливу нематеріальних та інтелектуальних активів на торговельну марку (бренд) і вартість компанії. Абстрактно-логічний метод – для формулювання висновків дослідження.Результати. Обґрунтовано необхідність відокремлення в обліку понять зовнішнього і внутрішнього гудвіла та проведено їх порівняльний аналіз за відповідними ознаками. Визначено вплив нематеріальних ресурсів на вартість підприємства в системі фінансового й управлінського обліку з встановленням взаємозв’язків між ними. Обґрунтовано необхідність відображення внутрішнього гудвіла під час всієї поточної діяльності компанії у вигляді необлікованих нематеріальних активів з віднесенням до відповідної групи інтелектуальних активів на аналітичних рахунках у системі фінансового й управлінського обліку підприємства. Обґрунтовано необхідність ведення обліку інтелектуального капіталу, що формується на підприємстві з відкриттям відповідних субрахунків. розкрито методику обліку, що дасть змогу обліковувати інтелектуальний капітал за зовнішнім і внутрішнім гудвілом з метою уникнення заниження реальної вартості підприємства та не суперечитиме принципам повного відображення й балансового узагальнення.Перспективи. На нормативно-законодавчому рівні необхідно розробляти методики для визнання, оцінювання, документування, обліку і відображення у фінансовій звітності об’єктів, що входять до внутрішнього гудвіла для їх відображення в системі фінансового обліку.Ключові слова: нематеріальні активи, внутрішній гудвіл, зовнішній гудвіл, інтелектуальні активи, інтелектуальний капітал, облік, фінансова звітність.